Ferguson: Želimo da BiH bude sigurna, stabilna i prosperitetna

27. Dec 2016. | 08:01 | NV
edward_ferguson01

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson ponovio je danas da Ujedinjeno Kraljevstvo želi da BiH bude sigurna, stabilna i prosperitetna, ali je ocijenio da zaostajete za drugim zemljama regije u različitim poljima zbog čega i podržavaju reforme koje se provode s ciljem jačanja i stabiliziranja ekonomije, otvaranja radnih mjesta, jačanja vladavine prava, ali i s ciljem borbe protiv korupcije.

U intervjuu za novi broj magazina “Start” Ferguson je izrazio zadovoljstvo što je britansko-njemačka inicijativa bila katalizator inicijalnih reformi, no naglasio je da se još mnogo toga treba uraditi, dodajući da Velika Britanija u tom smislu osim političke, pruža i praktičnu podršku.

“Trošimo milione funti svake godine da bismo napravili pomak s Reformskom agendom. Primjera radi ove godine finansirali smo konsultante da rade s bh. državnim i entitetskim ministarstvima na izradi državne transportne strategije za koju se nadamo da će “otključati” milione eura finansijskih sredstava za izgradnju novih autoputeva i cesta”, podsjetio je Ferguson.

Dodao je i da se radi na uvođenju online sistema za registraciju novih kompanija širom BiH što bi trebalo značajno smanjiti utrošeno vrijeme i novac poduzetnika.

Velika Britanija podržala je aktivaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Evropskom unijom, a Ferguson je naglasio da je aktivacija SSP-a odgađana zbog neuspjeha bh. političkih vođa da postignu konsenzus o pitanju nekih ključnih reformi.

“Ovo je gotovo postao simbol nemogućnosti BiH da ispuni svoj potencijal i da postigne napredak na putu ka pristupanju EU. Nakon protesta 2014. godine odlučili smo da se nešto mora promijeniti i da moramo pronaći način da se injektira pozitivni zamah i da se stimuliraju reforme”, ocijenio je ambasador.

Podvukao je i da je to bila početna tačka britansko-njemačke inicijative koja ne samo da je naglasila važne rane reforme nego je uspjela da odblokira evropski put BiH budući da je SSP aktiviran 1. juna prošle godine, a od tada je BiH predala aplikaciju za članstvo u EU i dobila upitnik.

Odgovarajući na pitanje o tome koliko bi brzo trebalo ići odgovaranje na pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pridruživanje BiH Evrospkoj uniji, Ferguson je kazao da je to pitanje za bh. vlasti, ali je podsjetio da je Ujedinjeno Kraljevstvo pružalo podršku Direkciji za evropske integracije i sedam kantonalnih vlada da se pripreme za upitnik.

“Dostavljanje upitnika važan je korak naprijed, ali će odgovaranje na upitnik biti veliki test za složeni sistem vlasti i za mehanizam koordinacije. Istovremeno, važno je da upitnik ne odvuče pažnju s potrebe da se nastavi s važnim socio-ekonomskim reformama. BiH neće dobiti kandidatski status ako ne uvjeri EU da je iskreno predana putu pozitivnih reformi”, kazao je Ferguson.

Kada je u pitanju uspostavljeni mehanizam koordinacije, tijelo kojim bi BiH trebala usaglašenim stavovima razgovarati s EU, Ferguson je ocijenio da je sporazum o uspostavljanju tog mehanizma važno postignuće budući da su bile potrebne godine složenih pregovora da bi se došlo do toga.

“Dogovoreni mehanizam je složen, ali je složen i sistem vlasti. Sve dok postoji politička volja da to funkcionira, mehanizam će imati stabilizirajuću ulogu na širu političku situaciju jer traži da svi nivoi vlasti u BiH poštuju ustavne odgovornosti i sarađuju. Bit će interesantno vidjeti kako ovo funkcionira u praksi, kada se počne s radom na upitniku”, zaključio je ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson u intervjuu za novi broj magazina “Start”.

 

NV / Fena

Na vrh