Festival ImPulsTanz u Beču

6. Jul 2017. | 15:30 | NV
16_DanceContest_12(c)KarolinaMierinik

Međunarodni festival plesa u Beču ImPulsTanz i dalje drži obećanje dato u vrijeme svog osnivanja prije 33 godine: Savremena plesna umjetnost na najvišem nivou, hrabra i kontroverzna stajališta te retrospektiva umjetničke prošlosti.

Sve to, ali i još puno toga više uz 258 radionica i istraživačkih projekata, izložbi, koncerata i predstavljanja knjiga od 13. jula do 13. augusta donosi ImPulsTanz 2017. Velike pozornice grada Beča, ali i nova mjesta održavanja poput muzeja Leopold ili Mumok te plesnih studija, ugostit će ukopno 54 plesne kompanije u 63 produkcije od čega će čak dvanaest predstava biti praizvedeno.

Festival otvara jedinstveni solo performans renomiranog Jana Fabrea „I am A Mistake“, kojem je ove godine posvećena izložba „STIGMATA – Actions & Performances 1976–2016“ na temu njegovog 40-godišnjeg stvaralaštva. Belgijski umjetnik osim toga na pozornicu Volkstheatera predstavlja i praizvedbu predstave „Belgian Rules / Belgium Rules“.

U sklopu programa ImPulsTanza 2017 bit će prikazana i 31 austrijska premijera, među njima plesne predstave poznatih umjetnika i koreografa poput avangardnog Michaela Lauba, francuskog dvojca Cecilije Bengolea & Françoisa Chaignauda, velikog njemačkog plesača i koreografa Raimunda Hoghea, velike dame afričkog savremenog plesa Germaine Acogny, mlade nade južnoafričkog baleta Dade Masilo ili belgijskog svestranog plesača i koreograda Wima Vandekeybusa.

EU-projekt „The Humane Body – ways of seeing dance“ započet prošle godine na festivalu ulazi u svoju završnicu. Cilj projekta je poticanje svijesti za slijepe i slabovidne osobe kao publike savremenog plesa i performansa koja je od početka bila uključena u proces stvaranja predstave. Djela Anne Juren, Volmira Cordeira i drugih namijenjena je i slijepim, slabovidnim i svim drugim gledateljima.

Festival od 2001. predstavlja i program za inovacije u plesu i koreografiji Young Choreographers’ Series. Ove godine se program bavi temom digitalnog doba i pitanjem što ono čini s prikazivanjem nas samih, ljubavi i moći. Proglašenje pobjednika programa biće dotirano s 10.000 eura.

Festival zaokružuje „ImPulsTanz festival lounge“ koji će se održavati svaku večer besplatno na vestibulu Burgtheatera.

 

NV

Na vrh