Filipović traži da se Vlada i Ministarstvo očituju o statusu dva privatna fakulteta u Sarajevu

15. May 2017. | 14:11 | NV
selma filipovic pitanje

Skuština Kantona Sarajevo zatražila je da se Vlada KS i Ministarstvo obrazovanja očituju o stanju na privatnim fakultetima na području ovog kantona.

SBB-ova zatupnica dr. Selma Filipović zatražila je da Vlada i Ministarstvo zastupnike izvijeste o stanju na privatnom Univerzitetu SSST kao i na Američkom univerzitetu u BiH, piše Patria.

Kantonalna inspekcija ustanovila je 2016. godine da rektor na Univerzitetu SSST, profesor Ejup Ganić ima više od 70 godina, te da mora dati ostavku na toj poziciji.

Novinarima Patrije dat je na uvid nalaz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 20. juna 2016., u kojem se ističe da je ‘prof. dr. Ejup Ganić (rektor SSST-a op.a.) 3.3.2016. navršio 70 godina života, te u skladu s članom 109. stav (11) Zakona o visokom obrazovanju može ostati u nastavi do završetka tekuće školske godine’. Prema istom zakonu, ni Ganićeva pozicija rektora na istom univerzitetu ne može imati zakonski osnov poslije tog datuma.

Odluka Kantonalne inspekcije nije ispoštovana do danas. Na web stranici Univerziteta SSST piše da je profesor Ganić još uvijek rektor ove visokoobrazovne institucije.

“Da li je rektor ovog univerziteta zakonito na ovoj poziciji, a ako nije, šta je posljedica odluka donešenih u takvom statusu po diplome studenata i šta Ministarstvo planira poduzeti”, uputila je dr. Filipović pitanje prema Vladi i ministu Elviru Kazazoviću. Ona je zatražila da se Vlada očituje i o saradnji SSST-a i Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu. Govori se o tome da studenti sa SSST-a rade praksu na KCUS-u, ali da SSST ne plaća KCUS-u za te usluge. Također, neki od šefova klinika sa KCUS-a predaju studentima SSST-a, piše Patria.

Zastupnica Filipović zatražila je da se Vlada i Ministarstvo izjasne i o statusu Američkog univerziteta u BiH.

“Šta je Ministarstvo poduzelo u vezi sa nelegalnim održavanjem nastave “, traži izjašnjenje dr. Filipović, nakon što je Patrija otkrila da Američki univerzitet u BiH drži nastavu i u Sarajevu, iako nema dozvolu za rad na području Kantona Sarajevo, piše Patria..

 

NV / NAP

Na vrh