Fišo uručio odluke o dodjeli sredstava za održivi povratak povratnicima pripadnicima boračke populacije

6. Oct 2017. | 22:34 | NV
DSC_0144

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo uručio je danas odluke o dodjeli finansijskih sredstava s ciljem pomoći održivom povratku za 12 pripadnika boračke populacije koji su se iz Kantona Sarajevo vratili u svoja predratna mjesta prebivališta.

“Ove godine Ministarstvo je sa ovom namjenom raspolagalo sa 60.000 KM, a namjera nam je da u Budžetu za narednu godinu osiguramo veća sredstva, jer smo svjesni koliko ovakva vrsta pomoći znači vama povratnicima koji su ujedno naši nekadašnji borci za jedinu nam državu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je ministar Fišo ovom prilikom.

Sredstva su raspoređena na osnovu Javnog oglasa za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje određenih prava porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca u Kantonu Sarajevo raspisanog nedavno u skladu sa propisanom zakonskom procedurom.

Odluke na osnovnu kojih će dobiti sredstva u iznosima od 3.000 do 5.000 KM preuzeli su povratnici: Adil Muslić iz sela Kutle – Općina Foča-Ustikolina, Ramiz Aganović iz sela Kaljani iz Općine Pale-Prača, Admir Habul i Safira Salčin sa Tjentišta – Opština Foča, Hazim Kulovac iz Žepe, Hakija Hodžić iz Suhe – Opština Bratunac, Safet Golić iz Glogove – Opština Bratunac, Amir Kadrić iz Podviteza sa Pala, Sead Ćato iz sela Nezuci – Opština Višegrad, Ahmo Šabeta iz sela Udovičići – Općina Foča-Ustikolina, Ekrem Bubregović iz sela Knežine – Opština Sokolac te Arif Zukić iz sela Gazije – Opština Rogatica.

Većina njih će ova sredstva iskoristiti za nabavku stoke ili za izgradnju pratećih objekata za dalje bavljenje stočarstvom, a neki i za nabavku neophodnih poljoprivrednih mašina.

Prema riječima Safire Salčin, njen muž i ona bivši su pripadnici Armije RBiH i danas niti jedno od njih ne radi.

“Vratili smo se na Tjentište i živimo isključivo od bavljenja stočarstvom i poljoprivredom. Ova vaša pomoć će nam mnogo značiti“, rekla je Salčin te pozvala ministra Fišu da ih dođe obići.

Poziv za posjetu selu Podvitez ministar je dobio i od Amira Kadrića koji je kao gorući problem povratnika naveo problem osiguranja tržišta i plasmana njihovih proizvoda od kojih većina njih živi.

I Safiri i Admiru se ministar Fišo zahvalio i najavio da će ih sa zadovoljstvom posjetiti, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

 

NV

Na vrh