Francuska i Evropska unija protiv referenduma u Kataloniji

30. Sep 2017. | 11:23 | NV
macron(5)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron čvrsto stoji na strani centralne vlade Španije povodom referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji Madrid ne odobrava, prenosi Tanjug.

“Poštujem prost princip – Mi ne držimo lekcije, jedna država članica drugoj. Vjerujem u odlučnost Marijana Rajoya u odbrani interesa cijele Španije”, rekao je Macron po završetku samita Evropske unije, prenosi AP.

Kako navodi agencija, prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans pozvao je na poštovanje vladavine prava i ustava u državama članicama EU.

On je istakao da bi način organizovanja građana bilo koje države članice EU “trebalo da bude u skladu sa ustavom te države članice”.

“To je vladavina prava – čovjek se zakonu i ustavu povinuje čak i onda kada mu se ne dopada”, rekao je Timmermans.

Španski premijer Mariano Rajoy nije prisustvovao samitu zbog krize koja se događa u njegovoj državi usljed katalonskog referenduma koji je zakazan za sutra, a koji zvanični Madrid ne odobrava.

Katalonski političari nastavljaju da se bore za održavanje referenduma o nezavisnosti 1. oktobra, uprkos želji centralne vlade i odluke Ustavnog suda Španije koji je također istakao da neće prihvatiti rezultate referenduma kao zakonite.

 

NV

Na vrh