Francuzi odbacili tradicionalne stranke na izborima

23. Apr 2017. | 23:09 | NV
40284

Ulaskom kandidata centra Emmanuela Macrona i kandidatkinje ekstremne desnice Marine Le Pen u drugi krug predsjedničkih izbora, Francuzi su odbacili tradicionalne stranke, desnicu i ljevicu, ocijenila je večeras agencija AFP.

Macron je prema procjenama izlaznih anketa osvojio između 23 i 24 posto glasova, a Marine Le Pen između 21,6 i 23 posto.

Okruženje Marine Le Pen pozdravilo je “historijsku pobjedu za patriote i suvereniste”, dok  je Macron rekao da se okreće nova stranica u političkom životu zemlje.

Odmah poslije prvih procjena, premijer Bernard Cazaneuve je pozvao Francuze da u drugom krugu glasaju za Macrona, a podršku centristi dao je i kandidat desnice Francois Fillon, koji je treći sa 19 do 20,3 posto glasova.

Skoro jednak broj osvojio je ljevičar Jean-Luc Melenchon koji je dobio od 19,5 do 20 posto glasova, dok je peti kandidat vladajuće ljevice Benoit Hamon, koji je odmah priznao poraz jer je osvojio od 6,1 do sedam posto.

Odziv birača je bio oko 70 posto u prvom krugu, što je Ministarstvo unutrašnjih poslova ocijenilo kao jedan od najboljih odziva u posljednjih 40 godina.

 

NV / Beta

Na vrh