Glasnogovornik turske vlade: Politika prema Siriji imala je dosta nedostataka

6. Jan 2017. | 08:02 | O. H.
NumanKurtulmus

Glasnogovornik vlade Turske Numan Kurtulmus tokom posjete sjedištu uglednog turskog dnevnika Hurriyet izjavio je kako on lično vjeruje da je politika vođena prema Siriji od samog početka imala dosta nedostataka. “Naravno da to ne znači da bi trebali stati rame uz rame sa režimom Asada i zločincima. Sada te nedostatke popravljamo”, riječi su glasnogovornika Vlade koji je posebno naglasio kako se pokušava ponovo prekrojiti cijeli region.

Govoreći o terorističkim napadima na turskom tlu Kurtulmus je rekao kako sve počinitelje napada treba tretirati kao pripadnike jedne terorističke organizacije. “Jedna organizacija sa različitim ograncima. Različiti napadači, ali su im ciljevi isti. Važno je moći vidjeti “veliku fotografiju”. Organizacije protiv kojih se borimo su očito vrlo profesionalne. Napadi liče na samoubilačke, ali sve je to vrlo čudno. Postoje vjerovatnoće da napači imaju saradnike iznutra. I sve se to uzima u obzir, ali imajući u vidu da se suočavamo sa napadačima koji dolaze iz različitih grupacija, tim više je naša pozicija još teža”, rekao je novinarima Hurriyeta Numan Kurtulmus.

On je dalje ukazao na opasnost kojoj su izloženi i turski političari, te da imaju vrlo ozbiljne obavještajne informacije da šefovi političkih stranaka mogu biti mete napada, što bi kako je naveo, žestoko uzdrmalo zemlju i dodao “da kojim slučajem nismo rehabilitovali odnose sa Rusijom, nakon atentata na ruskog ambasadora, situacija je mogla biti apokaliptična”.

Govoreći o mogućim razvojima događaja u regionu glasnogovornik je rekao kako je na sceni drugi čin predstave koja je odigrana u prošlom vijeku. “Region se prekraja, pokušava ga se podijeliti. Takvu jednu igru može poremetiti samo jedna zemlja i to je Turska i od nje se traži da se suzdrži od bilo kakvog invervencionizma. Ovo nema nikakve veza sa vrstom državnog uređenja u Turskoj. Na sceni je drugi Sykes-Picot sporazum i to je očigledno. Kada region uporedimo sa situacijom koja je ovdje vladala unazad deset godina vidjećemo da sada ima znatno više sektaških podjela, a sve je počelo 1991. godine okupacijom Iraka”, naglasio je Kurtulmus.

NV / foto Hurriyet

Na vrh