Glavna turska opoziciona stranka ne prihvata rezultate referenduma

19. Apr 2017. | 19:23 | O. H.
selin sayek

Glasnogovornica glavne turske opozicione stranke Selin Sayek Boke danas je izjavila kako Republikanska narodnjačka partija (CHP) ne priznaje rezultate referenduma održanog u Turskoj u nedjelju te da nije isključena ni opcija da ova stranka istupi iz Parlamenta Turske.

„Mi nećemo priznati rezultate referenduma“, poručila je Sayek, piše agencija Patria.

Kako navodi tusrki list Hurriyet, ova izjava je izazvala veliku buru i interes javnosti te su ubrzo uslijedile i izjave nekih njenih stranačkih kolega iz CHP tabora. Oglasio se šef Poslaničkog kluba CHP-a Levent Gok. On je rekao kako je prisutno veliko ogorčenje u javnosti te da je vođstvu stranke došao niz sugestija kako bi se trebali povući iz Skupštine. „U toku su konsultacije predstavnika stranke sa pripadnicima raznih političkih opcija, ali je Glavni odbor strnke za sada pri odluci da takav korak ne bi bio ispravan. CHP kao stranka je odlučna da istraje da brani Turski parlamen svim raspoloživivim legalnim načinima“, istakao je Gok, a prenosi Hurriyet.

Iako po ovom pitanju postoje oprečna mišljenja i stavovi opozicioni blok u Turskoj je složan u ubjeđenju da tokom održavanja minulog referenduma o ustavnim izmjenama došlo do niza nepravilnosti, a najčešće isticana je odluka Centralne izborne komisije (CIK) da se prebrojavaju i oni glasački listići koji nemaju pečat odnosno ovjere CIK-a. „Ne priznajemo rezultate referenduma do kojih se došlo pod sumnjivim okolnostima. Referendum se treba ponoviti, a CHP će u tom pravcu uraditi svešto je u našoj moći“, naglasila je glasnogovornica Boke.

Blok koji podržava ustavne izmjene i koji je na referendumu osvojio 51,4 posto glasova kategorički odbacuje sve optužbe da je bilo neregularnosti u toku glasanja ili prebrojavanja glasova.

 

NV

Oznake:

Na vrh