Glavni odbor SDA: Pokrenut ćemo razgovore u Parlamentu kako bi smirili postojeće tenzije

27. Jul 2017. | 21:48 | NV
sda(72)

Glavni odbor SDA izrazio je na današnjoj sjednici u Doboju punu podršku premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i Predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, piše agencija Patria.

“Glavni odbor SDA daje punu podršku Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH, te njihovim čelnim ljudima Denisu Zvizdiću i Fadilu Novaliću. Neusvajanje Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH nema nikakve veze sa njegovim radom, već sa pukim politikanstvom. Neprimjereno je da članice parlamentarne većine glasaju protiv Izvještaja o radu vlada u kojima se nalaze njihovi kadrovi. Vjerujemo da se ovo neće nastaviti i da se neće upuštati u avanturu izglasavanja nepovjerenja. U protivnom SDA će poduzeti konkretne korake da se zaštiti funkcionalnost i stabilnost institucija BiH”, istakli su članovi Glavnog odbora SDA.

Jedna od tema na Glavnom odboru bila je poboljšanje položaja povratnika u Republiku Srpsku.

V.d. generalnog sekretara SDA Halid Genjac današnji dan je iskoristio da čestita građanima BiH 27. juli Dan ustanka naroda BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. “To je još jedan od dana koji potvrđuje da je BiH zasnovana na zajedništvu i da najbolje rezultate postiže u zajedništvu te da je značajna tradicija BiH u borbi protiv fašizma”, poručio je Genjac.

Prije početka sjednice Glavnog odbora delegacija SDA na čelu s predsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem položila je cvijeće na Šehidskom spomen obilježju u Grapskoj, a Izetbegović se sastao i sa gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem.

“Glavni odbor SDA poziva sve političke subjekte u BiH, a naročito političke stranke koje čine aktuelnu vlast, na smirivanje tenzija i racionalno korištenje preostalog vremena u mandatu do izbora 2018.godine, tako što će predano raditi na ubrzanom evropskom i NATO putu BiH kao i na  ekonomskim reformama koje će poboljšati životni standard građana. Opstrukcije evropskog i NATO puta, stalni udari na državne institucije, zahtjevi za dodatnim etničkim podjelama, kočenje ekonomskih i drugih reformi, neusvajanje izvještaja o radu vlada, čak i od članica parlamentarne većine i slično, nikome ne koriste. Naprotiv, nanose ogromnu štetu državi BiH, drugim nivoima vlasti , svim narodima i građanima u BiH. Stoga će SDA unutar institucija BiH   pokrenuti razgovore kako u okviru postojeće parlamentarne većine, tako i u okviru svih političkih stranaka koje su potpisale Izjavu 2015.godine o ubrzanom evropskom putu BiH kako bi se postojeće tenzije smirile i BiH krenula naprijed”, poručeno je sa sjednice Glavnog odbora SDA iz Doboja.

 

NV / NAP

Na vrh