Godina dana od smrti generala Armije RBiH Stjepana Šibera

25. Aug 2017. | 18:21 | NV
1(16)

Prošla je godina dana od smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Šibera, piše agencija Patria.

Stjepan Šiber je rođen 20. juna 1938. godine u Gradačcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega odlazi u Ljubljanu gdje završava Vojnu akademiju. Potom postaje aktivni oficir JNA, koji je kroz niz unapređenja, 1992. godine došao do čina pukovnika JNA.

U aprilu 1992, sa početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stjepan Šiber se stavlja na raspolaganje Republici Bosni i Hercegovini čiji organi ga postavljaju za zamjenika načelnika/komandanta Štaba Vrhovne komande Armije RBiH.

Šibera 1993.godine Predsjedništvo RBiH unaprijeđuje u čin generala Armije RBiH te ga šalje u diplomatiju kao vojnog atašea u Švicarskoj.

Stjepan Šiber ostaće upamćen kao dio multinacionalnog rukovodstva Armije Republike BiH koje je u potpunosti egzistiralo do kraja 1993.godine.

U vrijeme rata dobivao je ponude Mate Bobana, predsjednika tadašnje Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Milivoja Petkovića, načelnika Glavnoga stožera HVO-a da prijeđe u Hrvatsko vijeće odbrane, ali je takve ponude odbio.

Šiber se zalagao za jedinstvenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu zasnovanu na građanskoj demokratiji. Tokom rata je izjavio “da se slučajno rodio kao Hrvat te da se mogao roditi i kao Ciganin”.

U vrijeme izbijanja sukoba između Armije RBiH i HVO-a stao je na stranu Armije i ostao njen član, a kritikovao je politiku tzv. Herceg-Bosne.

Nakon rata djeluje kao član Republikanske stranke BiH, zajedno sa Stjepanom Kljuićem, ratnim članom predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Umro je 25. avgusta u Sarajevu, a sahranjen je uz najveće vojne počasti na Gradskom groblju Bare.

 

NV / NAP

Na vrh