Godišnjica smrti Mirze Delibašića – najboljeg sportiste kojeg smo ikad imali

8. Dec 2016. | 08:42 | NV
05

Na današnji dan prije 15 godina napustio nas je Mirza Delibaši, najbolji sportista naše države u historiji.

U svojoj karijeri osvojio je sve što se moglo osvojiti, a širom bivše Jugoslavije doživljavao ovacije kao čovjek i sportista.

Portal historija.ba piše da je Mirza Delibašić rođen je u Tuzli, 9. januara 1954. godine. Sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Iste godine postaje i član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda gdje igra sve do 1972. godine, kada prelazi u sarajevsku Bosnu, i svoju prvu utakmicu igra protiv splitske Jugoplastike.

Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Mirza Delibašić je kao igrač predvodio Bosnu do naslova prvaka Evrope 1979. godine. Bio je i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba – Reala iz Madrida gdje je ostvario zapažene rezultate. Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine, ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

U dresu jugoslavenske reprezentacije bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine da bi onda dobio specijalno priznanje kao vanserijski as i postao član žirija za izbor sportiste. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980.

U biografiji Mirze Delibašića piše i da je 1990. godine uvršten u najboljih 50 igrača svih vremena po izboru FIBA-e. Zatim je 2007. godine postao član FIBA-ine Kuće slavnih. Godinu dana kasnije uvršten je u listu od 50 košarkaša koji su najviše doprinjeli Euroligi.

Konačno, 2000. godine proglašen je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u 20. stoljeću.

Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna, 08. decembra 2001. godine.

 

NV

Na vrh