Gorčin Dizdar, unuk velikog pjesnika: Prvih stotinu godina Maka Dizdara

15. Oct 2017. | 15:53 | NV
mak-dizdar-premium4-1024x681

Naredne sedmice, tačnije, 17. oktobra, navršit će se 100 godina od rođenja Maka Dizdara, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, prenosi bh. informativni servis INS.

Bit će to prilika da se baci novo svjetlo na stvaralaštvo čovjeka koji je ovaj svijet napustio prije 46 godina, ostavljajući nam nezaboravna djela, “Kameni spavač“ i “Modru rijeku”, djela koja se smatraju najznačajnijim poetskim tvorevinama 20. stoljeća na našim prostorima.

Manifestacija pod nazivom “Mak Dizdar – prvih stotinu godina” bit će organizirana od 17. do 21. oktobra u Sarajevu upravo povodom obilježavanja 100 godina od rođenja pjesnika koji je ostavio nemjerljiv trag na kulturnoj sceni BiH.

Na Maka Dizdara će podsjetiti oni koji su inspirirani njegovim radom, te će kroz bogat program – akademiju, međunarodnu naučnu konferenciju, promociju knjiga, dodjelu nagrada, radionice i predavanja, predstaviti i reinterpretirati bogato Dizdarovo književno stvaralaštvo.

“Projekt “Mak Dizdar: prvih stotinu godina” odvija se još od početka ove godine, a u tom periodu smo obilježili 100. godišnjicu rođenja Maka Dizdara u Zenici, Gradačcu, Mostaru, Stocu, Novom Pazaru, Banja Luci i Splitu, pa čak i u glavnom gradu Indonezije Džakarti!“, kaže za bh. informativni servis INS Makov unuk Gorčin Dizdar, direktor Fondacije “Mak Dizdar” i predsjednik Organizacionog odbora.

Dodaje da su centralne manifestacije ovog projekta planirane su na sam dan, ili nedugo nakon dana rođenja Maka Dizdara, 17. oktobar, u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine i mjestu gdje je Dizdar proveo najveći dio svog života.

“U saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjačkim institutom – Fondacijom Adila Zulfikarpašića i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu, pripremili smo zaista bogat program na koji srdačno pozivamo sve ljubitelje Dizdareve poezije“, kazao je Dizdar.

Historijski muzej BiH će tako 17. oktobra otvoriti biblioteku te institucije i izložbu MAKKAM, a bit će predstavljena i skulptura Fragmenti spomenika Maku Dozdaru Adisa Fejzića, te izložba “Mak Dizdar – prvih 100 godina”.

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH bit će upriličena premijera filma “Mak” i razgovor s autorom Amarildom Gutićem.

Također će u okviru programa Sarajevski dani poezije u Bošnjačkom institutu 19. oktobra biti organizirano pjesničko večer posvećeno Maku Dizdaru pod nazivom “Pjesnici o Maku Dizdaru”, a oratori će biti Nenad Tanović, Hadžem Hajdarević, Abdulah Sidran, Asim Kujović.

Promocija časopisa “Behar” i specijalnog broja Preporodovog žurnala bit će upriličena 21. oktobra u Mikser Houseu.

Projekt “Mak Dizdar: prvih stotinu godina” podržali su Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja, Fondacija za muzičke, scenske i likovne djelatnosti FBiH, Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo, Općina Centar, Kabinet potpredsjednika FBiH Milana Dunovića i Međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće”.

 

NV / INS

Na vrh