Gosti iz Beograda kod načelnika Hadžibajrića: Bratimljenje sa Starim Gradom

20. Sep 2017. | 20:14 | NV
starigrad

Delegacija Gradske opštine Stari grad Beograd, predvođena predsjednikom opštine Markom Bastaćem, boravi u zvaničnoj posjeti Općini Stari Grad Sarajevo. Posjeta je upriličena u želji da se veza između dvije općine razvija, vjerujući da bi jačanje bilateralnih veza moglo doprinijeti razvoju daljeg međusobnog razumijevanja, prijateljstva i saradnje. Izražena je namjera za bratimljenjem dvije najstarije općine Sarajeva i Beograda, te bliska saradnja na polju kulture, obrazovanja, razmjene učenika i studenata.

Pored predsjednika opštine Bastaća, u posjeti Starom Gradu su i predsjednica skupštine Starog grada Beograd Mila Popović i vijećnik Gradske opštine Stari grad Aleksandar Todorović. Delegaciju su danas primili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima i predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina sa zamjenicima Irfanom Čengićem i Sanelom Dragolovčaninom.

Gostima je prikazan promotivni film i općini Stari Grad nakon čega ih je načelnik Hadžibajrić kratko upoznao sa ovom općinom, te istakao općine i gradove sa kojima su dosad uspostavljeni pobratimski odnosi.

“Općina Stari Grad se dosad bratimila sa 23 općine i drago mi je zbog ove inicijative da ozvaničimo odnose i sa opštinom Stari Grad iz Beograda. Naša saradnja sa pobratimskim općinama dosad se ogledala kroz realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti infrastrukture, kulture i obrazovanja. Očekujem da bismo sa opštinom Stari grad Beograd ubrzo mogli ostvariti saradnju na polju obrazovanja i razmjene učenika”, kazao je Hadžibajrić.

Zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Irfan Čengić kazao je da je prije nekoliko mjeseci posjetio predsjednika Gradske opštine Stari grad Beograd, Marka Bastaća i predložio mu bratimljenje.

“Upoznali smo se prije nekoliko mjeseci i tada je nastala ideja o bratimljenju. Naše dvije općine nisu ‘ekonomski divovi’ da bismo mogli ostvariti veću saradnju na polju ekonomije, ali zato možemo sarađivati na kulturnom i obrazovnom planu. Možemo postići da mladi ljudi iz Sarajeva putuju u Beograd, a iz Beograda dođu u Sarajevo, da obnovimo Sebilj u Skadarliji koji je tamo postavljen za vrijeme Olimpijade i slično”, kazao je Čengić.

Sa ovim idejama složio se i Bastać koji je istakao i mogućnost zajedničkog apliciranja prema fondovima Evropske unije.

“Nadam se da ćemo već u narednim mjesecima ozvaničiti naše bratimljenje u Beogradu. Mi smo dosad pobratimske odnose uspostavili sa opštinama iz Makedonije, Kipra, Slovenije, Crne Gore, Poljske…”, kazao je Bastać. Istakao je da je saradnja važna zbog razmjene iskustava, ali i zajedničkih projekata.

“Trenutno sa pobratimskim gradom Lablin iz Poljske apliciramo za projekat vrijedan dva miliona eura. Nadam se da ćemo i sa Opštinom Stari Grad raditi na zajedničkim projektima, pogotovo jer naše opštine imaju toliko sličnosti po pitanju kulture i historije”, kazao je Bastać.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

“Pripadam generaciji koja pamti da su se nekad organizovale ‘Baščaršijske noći’ u Beogradu i ‘Skadarlijske noći’ u Sarajevu i zbog toga mi je veoma drago što će se ove dvije opštine bratimiti jer se nadam da će ta saradnja ponovo oživjeti i dobiti novu dimenziju”, kazao je ambasador Vukićević.

Gosti iz Beograda zanimali su se za projekte realizovane u Starom Gradu, pa su nakon sastanka posjetili novotvoreni Centar za zdravo starenje – zajednički projekat općina Stari Grad i Centar, kao i Centar za promociju i unapređenje zdravlja na Obali Kulina bana gdje su imali priliku vidjeti na koji način se radi sa osobama treće životne dobi. Zbog velikog broja građana ove starosne dobi i u njihovoj opštini, razgovaralo se o načinima za pokretanje sličnih projekata i u opštini Stari grad Beograd.

 

NV / NAP

Na vrh