Grad Beč školovanjem pomaže sirijskim izbjeglicama u Libanu

17. Apr 2017. | 11:20 | NV
(c)HWA

Od 2015. godine Grad Beč u saradnji sa institucijom pomoći “Austria International” omogućava školovanje i pruža socijalnu podršku za oko 500 sirijske djece u izbjegličkom kampu u Libanu. Dječaci i djevojčice uzrasta od 6 do 14 godina imaju nastavu iz predmeta čitanja, pisanja, matematike, prirodnih nauka ali i iz arapskog i francuskog jezika. Na taj način oni dobivaju osnovno obrazovanje čime će im kasnije biti omogućen nastavak školovanja.

Dio projekta je i podrška djeci da prerade traumatična iskustva u ratu, progona i bijega. Tim socijalnih radnika i psihologa djeci kroz razne aktivnosti i radionice, grupne razgovore, kulturne i sportske aktivnosti pomaže da prebrode teške trenutke i krizu.

Trenutno živi oko 5 miliona stanovnika Sirije kao izbjeglice van države. Njih 1,5 miliona je našlo utočište u susjednom Libanonu što odgovara jednoj četvrtini ukupnog broja stanovnika Libana. To predstavlja ogromno opterećenje za resurse države. Oko polovine izbjeglica su djeca od kojih samo 100.000 može biti školovano u Libanu u školi dok veliki broj nema tu mogućnost. Taj nedostatak perspektive tjera mnoge porodice na opasan bijeg preko Sredozemnog mora ka Evropi.

 

NV

Oznake: > >

Na vrh