Gradonačelnica Barcelone pozvala EU da posreduje oko referenduma u Kataloniji

28. Sep 2017. | 16:19 | NV
colau

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau pozvala je Evropsku uniju da posreduje oko održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije u autorskom tekstu objavljenom u britanskom listu The Guardian, prenosi agencija Patria.

“Moja obaveza kao gradonačelnice je da pozovem Evropsku komisiju da otvori prostor za posredovanje između španske i katalonske vlade u cilju pronalaženja dogovorenog i demokratskog rješenja. Barcelona ne želi sukob koji bi imao nepredvidjive posljedice”, napisala je Colau.

Colau je protiv nezavisnosti, ali je osudila ponašanje “beskompromisne vlade” premijera Mariana Rajoya” u Madridu, rekavši da je ona pogoršala situaciju sa katalonskom regionalnom vladom.

“Pravne radnje protiv katalonskih zvaničnika će samo povećati društvene napetosti i blokirati bilo kakve mogućnost pronalaženja izlaza iz sukoba”, napisala je gradonačelnica Barcelone.

Španska vlada saopštila je u utorak da će regionalna policija preuzeti kontrolu nad bilo kojim biračkim mjestom uoči održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije, zakazanog za 1. oktobar, javlja Reuters.

Glavni španski državni tužilac Jose Manuel Masa odbio je da isključi mogućnost hapšenja predsjednika Katalonije Carlesa Pudgemona zbog njegovog insistiranja na održavanju referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine.

Španski premijer Mariano Rajoy pozvao je nedavno katalonske lidere da priznaju da ne mogu da održe referendum o nezavisnosti Katalonije.

Španska vlada proglasila je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije neustavnim.

 

NV / NAP

Na vrh