Gradonačelnik Prijedora odbio proglasiti Dan žalosti za nevine prijedorske žrtve

20. Jul 2017. | 13:21 | NV
600_1500362477milenko-djakovic22

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković odbio je proglasiti 20. juli Danom žalosti u Prijedoru, iako će danas biti održana kolektivna dženaza na kojoj će svoj posljednji smiraj pronaći i 23 bošnjačke žrtve ubijene tokom agresije na BiH u gradu na čijem je čelu danas Đaković, javlja INS.

Đakovića je da to učini pozvao Institut za istraživanje genocida Kanada (IGC) na čelu s profesorom Emirom Ramićem.

Međutim, navedena odluka nije usvojena, niti o njoj postoji obavijest na zvaničnoj stranici Grada Prijedora. O tome, također,  do danas nisu obaviješteni ni mediji.

Profesor Ramić za INS kaže da Institut za istraživanje genocida Kanada više godina traži od gradonačelnika grada Prijedora da 20. juli proglasi Danom žalosti.

Nadao se, kaže, se da će novi gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković za razliku od svoga predhodnika Marka Pavića, povući konkretne poteze u smislu bolje zajedničke budućnosti svih građana Prijedora. Zbog toga je Internacionalni ekspertni tim IGC ponovo poslao pismeni zahtijev za proglašenje 20. jula Danom žalosti.

“Nažalost i novi gradonačelnik je krenuo stopama prethodnog. Ignorisao je zahtijeve više od 100 članova našeg Internacionalnog ekspertnog tima. Tako se i Milenko Đaković pridružio Marku Paviću u kršenju ljudskih prava i slobda žrtava genocida, rušenju ugleda Prijedora i Bosne i Hercegovine, kršenju temeljnih odrednica Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i atacima na osnovne temelje demokratije. Svi gradonačelnici Prijedora i njihovi politički establišmeniti trebaju znati da istraživači genocida i aktivisti za ljudska prava i slobode neće odustati od borbe za istinu i pravdu sve dotle dok istina ne pobijedi, dok se ne postigne pravda, ne donese mir i ne izgradi prihvatljiva i ljudski snošljiva budućnost za sve građane u Prijedoru” kazao je Ramić za INS, te dodao:

“Civilizacijska je obaveza i kulturna potreba dati prilog razvijanju kulture sjećanja. Milenko Đaković je propustio priliku da proglasi dan žalosti i na taj način osudi ideologiju, politiku i praksu genocida. Sadašnji politički establišment Prijedora treba konačno omogućiti žrtvama genocida da ostvare svoja prava, a početno pravo za žrtve je priznavanje zločina, pokajanje i traženje oprosta. Dok se ne ispoštuje pravedna borba žrtava nema sretnije zajedničke budućnosti građana Prijedora. Žrtve se ne smiju ponižavati. Novi gradonačelnik je propustio prvu šansu da osigura bolju zajedničku budućnost svih građana Prijedora. Nije dopustio mali korak, u toj boljoj budućnosti, proglasiti 20. juli Danom žalosti u gradu Prijedoru. Tako je potvrdio antibosansku i antiprijedorsku politiku svoga prethodnika.”

Podsjetio je da prošli gradonačelnik Marko Pavić ne samo da nije udovoljio zahtijevima Internacionalnog ekspertnog tima Instituta, već je za vrijeme svoje vladavine “sustavno terorizirao prijedorske Bošnjake i Hrvate, ponižavao organizacije koje okupljaju žrtve i svijedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širio strah među porodicama ubijenih i nestalih Prijedorčana”.

“Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Pavić je dozvoljavao skupove fašističkih grupa protiv kojih su se Prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjivao pravo na kulturu pamćenja”, kaže Ramić za INS.

Nadalje, podsjeća da je Pavić javno zabranio obilježavanja 20. godišnjice od početka zločina agresije i genocida zbog korištenja riječi ‘genocid’, te naložio prijedorskoj policiji da podnese krivične prijave protiv organizatora mirne povorke.

“To je nastavak genocida u Prijedoru drugim sredstvima. Pavić je ignorisao zahtjeve predstavnika međunarodne zajednice koji su mu jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokučena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Na žalost umjesto sankcija i kažnjavanja Pavića koji je direktno podržavao fašističke pokrete u Prijedoru, a ponožavao organizacije žrtava,  Vijeće Internacionalne lige humanista mu je dodijelilo nagradu”, kazao je Ramić za INS.

 

NV / INS

Na vrh