Grčka uložila veto u Evropskoj uniji na kritike upućene Kini zbog stanja ljudskih prava

19. Jun 2017. | 11:26 | NV
45610

Grčka je uložila veto unutar Evropske unije i time spriječila Evropsku uniju da osudi Kinu za stanje ljudskih prava u toj državi, piše Guardian.

Ovim je Evropska unija prvi put propustila priliku da u Ujedinjenim nacijama osudi stanje ljudskih prava u Kini, odnosno da osudi postupanje kineskih vlasti prema aktivistima i disidentima.

“Reagovali smo na osnovu principa”, rekao je Guardianu činovnik iz ministartva vanjskih poslova Grčke i dodao da trenutno Evropska unija i Kina razgovaraju o ljudskim pravima i da je to bolji način da se poluče dobri rezultati.

Veto je došao samo tri dana nakon što su ministri finansija država članica eurozone odobrile kredit Grčkoj u odnosu od 8,5 milijardi eura.

Ova odluka Grčke direktno se pripisuje, piše Guardian, velikim kineskim investicijama u Grčku. Najveća kineska brodarska kompanija Cosco kupila je za 280,5 miliona eura 51% udjela u najvećoj grčkoj luci Pirej, u namjeri da ovu grčku luku poveže sa azijskim tržištem.

Grčka vlast na čelu sa Alexisom Tsiprasom uspostavila je dobre odnose sa Kineskom komunističkom partijom (KKP) i kineskom vladom. Han Zheng, član politbiroa KKP, je prošle sedmice tokom posjete Atini rekao da su odnosi dvije vlade podignuti “na novi nivo.”

 

NV

Na vrh