Guterres: Prihvatamo odgovornost za ono što se desilo u Srebrenici

11. Jul 2017. | 12:49 | NV
guterres

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres odao je u ime UN-a počast žrtvama genocida u Srebrenici, piše agencija Patria.

Guterres je istakao kako je genocid u Srebrenici najstravičniji zločin koji se desio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

“Danas se sjećamo hiljada ubijenih muškaraca i djece. Izražavamo solidarnost sa porodicama i prijateljima stradalnika. Stravični događaji u Srebrenici iz jula 1995. godine su historijske istine i detaljno su dokumentovani. Međunarodni sudovi ICTY i ICC su kazali da je to bio genocid”, izjavio je Guterres.

Guterres je dodao kako Međunarodna zajednica, prije svega UN, mora prihvatiti odgovornost za ono što se desilo u Srebrenici, te da se mora naporno raditi kako bi se naučile lekcije iz tih grešaka.

“Pred nama je težak zadatak izgradnje mira i povjerenja u BiH. Kako bi se izgradila bolja, zajednička budućnost, potrebno je da svi priznamo naše greške iz prošlosti”, poručio je Guterres.

Među žrtvama se nalazi i pet maloljetnika, a najmlađa žrtva koja će biti ukopana je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Žrtve genocida u Srebrenici pronađene su na 150 različitih lokaliteta. Do sada je na samo na području Podrinja pronađena  81 masovna grobnica.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada su ukopane 6.504 žrtve, s tim da njih 75 nisu žrtve genocida i ukopane su pored svojih članova porodica u ranim fazama ukopa, prije 2003. godine, odnosno prije zajedničkih dženaza.

 

NV / NAP

Na vrh