Hariri: Nisam uhapšen, uskoro se vraćam u Liban

13. Nov 2017. | 08:01 | NV
hariri

Libanski premijer u ostavci Saad al-Hariri je jučer govorio za televiziju Future i iznio razloge svoje odluke da ostavku na mjesto premijera podnese iz Saudijske Arabije.

“Ja sam slobodan. Ako želim da putujem sutra, ja ću to i uraditi. Vratiću se u Liban veoma brzo”, poručio je Hariri.

On je rekao da nije pritvoren i da ga saudijski kralj Salman “smatra sinom”, prenosi al Al-Arabiya.

“Kralj Salman me smatra svojim sinom. Saudijski prijestolonasljednik ima poštovanje prema meni. Stablinost Libana je od esencijalne važnosti za kralja Salmana i prijestolonasljednika”, izjavio je Hariri.

“Moja ostavka je pozitivni šok”, rekao je Hariri i poručio da će se vratiti u Liban u nekoliko narednih dana.

Zatim je dodao da je njegova ostavka “u najboljem interesu Libana”, prenosi portal Al Masdar News.

Iako je izjavio da ga nije strah za njegov život, dodao je da ga “sirijski režim ne želi živa, kao ni mnoge partije.”

Prethodno je Hariri optužbio libanski Hezbollah da destabilizuje Liban i izrazio zabrinutost za svoj život.

 

AP: Čovjek u uglu sobe

Associated Press piše, prenosi The Washington Post, da je tokom ovog čudnog nastupa libanskog premijera primjećeno nekoliko neuobičajnih momenata.

AP navodi da je u toku intervjua Hariri “širom otvorio oči” i gledao po sobi u kojoj je davao intervju. Kamera je u uglu sobe uhvatila čovjeka, iza leđa novinara, koji u rukama drži neku vrstu rolanog papira. Tom čovjeku se lice nije vidjelo na snimci i ubrzo je nestao ispred objektiva kamere. AP primjećuje da je Hariri tog čovjeka gledao ljutito i gnusno.

Korisnici Twittera u Libanu su dijelili snimku i pitali se da li pomenuti čovjek na neki način sugeriše Haririju šta da kaže te dalje zaključujući da je Hariri u Saudijskoj Arabiji u vrlo specifičnoj situaciji i da je zadržan tamo protiv svoje volje.

Hariri i novinarka Paula Yacoubian su shvatili u jednom momentu da je taj čovjek uhvaćen kamerom. Hariri je onda ponudio objašnjenje da se radi o čovjeku koji je dio njegovog osoblja i da ga je on upravo izvijestio o najnovijim dešavanjima u Libanu, piše AP.

 

Hezbollah i Aoun

Šiitski pokret Hezbollah nema dileme da je Hariri pritvoren u Rijadu i to je javno putem televizije rekao njihov lider Hassan Nasrallah.

Sa druge strane, libanski predsjednik Michel Aoun, koji je kršćanin, otpravniku poslova ambasade Saudijske Arabije u Libanu je rekao da on neće prihvatiti ostavku premijera dok se on ne vrati u Liban

Hezbollah je optužio Saudijsku Arabiju da se miješa u unutrašnje stvari Libana te da zvanični Rijad “huška Izrael” da napadne Liban, odnosno Hezbollah.

Hariri, Saudijska Arabija i Izrael optužuju Iran da se preko Hezbollaha upliće u odnose u Libanu i Siriji i da tako destabilizuje region.

 

NV

Na vrh