Hariri se vratio u Liban

22. Nov 2017. | 07:59 | NV
hariri

Premijer Libana Saad el-Hariri vratio se u Bejrut, više od dvije sedmice otkako je putem televizije iz Saudijske Arabije objavio da podnosi ostavku, javlja Beta.

Neočekivano podnošenje ostavke podstaklo je špekulacije da je Saudijska Arabija primorala Haririja na povlačenje, kao i navode da ga drži zatočenog, a sve u sklopu čistki koji se dešavaju u Saudijskoj Arabiji i to zbog borbe za kontrolu vlasti.

Hariri je u subotu otišao iz Saudijske Arabije za Pariz, na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a prije povratka u Liban posjetio je Egipat i Kipar.

Sinoć je privatnim avionom sletio u Bejrut, pošto se prethodno sastao s predsjednikom Kipra Nicosom Anastasijadesom.

Hariri je krajem prošle godine postao premijer Libana i predvodio je Vladu nacionalnog jedinstva u kojoj su bili i članovi šiitske grupe Hezbollah. Ta Vlada je bila duboko podjeljena između onih koji su lojalni Saudijskoj Arabiji, predvođenih sunitskim muslimanom Haririjem, i onih koji su lojalni Iranu, na čelu s Hezbollahom.

Kada je podnio ostavku 4. novembra, Hariri je optužio Hezbollah da drži Liban kao taoca i nagovijestio da postoji zavjera za atentat na njega.

Sa druge strane, Hezbollah je tvrdio da je Hariri zatočen u Saudijskoj Arabiji i da ta država “huška Izrael” da napadne Hezbollah i Liban.

Predsjednik Libana Michel Aoun, koji dolazi iz redova kršćana, je zauzeo slično stajalište kao Hezbollah i poručio Haririju da će njegovu ostavku prihvatiti tek kad se vrati u Liban.

 

NV

Na vrh