HDZ 1990 o reviziji presude: Svako ko poštuje sebe tražit će da se utvrdi odgovornost za žrtve u BiH

21. Feb 2017. | 18:15 | NV
ilija cvitanovic foto patria

Predsjedništvo HDZ-a 1990 održalo je sjednicu ove stranke u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.
Iz HDZ-a 1990 je saopćeno da je Predsjedništvo ove stranke razgovaralo o trenutno najvažnijim političkim pitanjima za hrvatski narod i Bosnu i Hercegovinu; izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, reviziji presude BiH protiv Srbije, kao i o drugim važnim političkim temama.

Govoreći o reviziji presude BiH protiv Srbije za genocid predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović novinarima je rekao da “svako ko ima imalo ljudskog dostojnstva, ko poštuje sebe, poštivat će i tražit će de utvrdi odgovornost za žrtve u BiH.“

“Ja ću napomenuti da smo u proteklom ratu, zbog agresije tadašnje Jugoslavije na BiH, imali 154 stratišta hrvatskog naroda, i ne znam koliko bošnjačkog naroda. Imali smo stradanje ponosa hrvatskog otpora, Kupresa, kojeg je vojska JNA sravnila sa zemljom”, rekao je Cvitanović.

Ali smo apsolutno protiv licemjerja službenog Sarajeva, koje je čekalo zadnji trenutak da pokrene reviziju uprskos svemu onome što su trebali uraditi ranije, a nisu uradili. Ovdje se događa proces donošenja neodgovornih političkih odluka i iz Sarajeva i iz Banja Luke, kojima je cilj samo zadržavanje postojećeg stanja i dobivanja kojeg glasa na predstojećim izborima. Nemamo odgovornog vođenja politike i donošenja odluka. Jer da je toga bilo, ne bismo sada imali zastoj u Predsjedništvu BiH, u Vijeću ministara i u Vladi FBiH”, zaključio je Ilija Cvitanović, piše Patria.

NV / nap.ba

Na vrh