HDZ 1990 pisao Zagrebu: Za loš položaj Hrvata u BiH nije kriv Izborni zakon, već politika HDZ-a

6. Nov 2017. | 22:42 | NV
KOlinda-ZG-850x567

Kantonalni odbor HDZ-a 1990 iz Srednje Bosne uputio je danas otvoreno pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću i Saboru Hrvatske, u kojem ih izvještava o tome da za loš položaj hrvatskog naroda u BiH nije kriv Izborni zakon BiH, već politika koju vodi HDZ BiH.

“Upoznati smo kako se veoma često u Saboru Republike Hrvatske raspravlja ili se spominje položaj Hrvata Bosne i Hercegovine, pa smo slobodni napisati nekoliko iskrenih, i istinitih riječi, i tvrdnji vezanih za položaj Hrvata Središnje Bosne s gledišta, po glasovima, druge hrvatske političke stranke u Hrvata u Bosni i Hercegovini – HDZ 1990“, navodi se u pismu, kojeg potpisuje predsjednik kantolanog odbora te stranke Anto Bilić.

“Trenutno se kao najaktuelnija problematika Hrvata u Bosni i Hercegovini nameću izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Moramo Vam skrenuti pozornost da je  prijedlog koji se nameće od strane HDZ BiH (HNS-a) neprihvatljiv i diskriminirajući za Hrvate koji žive u Srednjoj Bosni, Posavini i Republici Srpskoj, jer su pojedine regije u potpunosti izostavljene iz prijedloga. HDZ 1990 Srednje Bosne podržava izmjene Izbornog zakona BiH, ali ako se tim izbornim zakonom jasno prepoznaju vrijednosti Hrvata na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a ne samo u pojedinim područjima kako stoji u sadašnjem prijedlogu HDZ BiH-HNS-a“, navodi se u pismu, između ostalog.

Iz te kantonalne organizacije HDZ-a 1990 stoji da izborni zakon nije ono zbog čega narod u Srednjoj Bosni nestaje niti su drugi narodi krivi za nestanak Hrvata iz Srednje Bosne. “Hrvati u Srednjoj Bosni nestaju zbog hrvatske politike koja ih predstavlja i vlada već više od dvadeset godina“, stoji u pismu upućeno vlastima u Zagrebu.

Podsjećaju da u ovom sazivu Vlade SBK od osam ministarstava Hrvati obnašaju pet (HDZ BiH), što, kažu, jasno upućuje na to čija je odgovornost za loš položaj Hrvata u ovom dijelu BiH. Ističu da su Hrvati (HDZ BiH) u Srednjoj Bosni na vlasti kontinuirano od 1995. godine te da su imali sve poluge zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kao i mogućnost razvoja ovog područja kroz ministarstva i druge institucije na čijem su čelu bili.

“Krajnje bi neozbiljno bilo okriviti druge narode za naš nerad“, stoji u pismu HDZ-a 1990.

Iz stranke navode da mediji na ovim područjima redovno se kontroliraju i strogo je zabranjeno spomenuti izborni legitimitet HDZ 1990. Rijetko su, tvrde, dostupne i bilo kakve pozitivne aktivnosti ako nisu provedene pod ingerencijom politike, stoji, između ustalog, u pismu HDZ-a 1990.

Kompletno pismo možete pročitati na zvaničnoj stranici HDZ-a 1990.

 

NV / NAP

Na vrh