Heidari: Obilježeno 38 godina od najnarodnije revolucije – Islamske revolucije

10. Feb 2017. | 09:11 | NV
Ambasador Irana

Ambasada Islamske Republike Iran organizirala je sinoć u Sarajevu prijem kojim je obilježen Nacionalni dan Irana i 38 godišnjica od Islamske revolucije.

Tu revoluciju ambasador Irana u Bosni i Hercegovini Mahmoud Heidari nazvao je najnarodnijom revolucijom 20. vijeka koja se dogodila s ciljem odbacivanja despotizma, diktature i zavisnosti, ali s idealom oživljavanja ljudskih i islamskih vrijednosti.

“Revolucija je donijela nezavisnost, slobodu i vjersku demokratiju islamskom narodu”. podvukao je i dodao da sada kada je prošlo gotovo četiri decenije od tog događaja narod Irana može se pohvaliti brojnim dostignućima u naučnoj, privrednoj, industrijskoj i kulturnoj oblasti.

Istaknuo je da se danas Iran, kao povijesnotvorna i zemlja graditelj civilizacije te zemlja sa stabilnošću i sigurnošću koja je smještena u veoma važnom geografskom, ali i kriznom regionu, ponosi što je bila pionir borbe protiv terorizma i radikalizma kao najvažnijeg regionalnog i svjetskog izazova i prijetnje.

Podsjetio je da je Iran bila jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, a u najtežim okolnostima ta država bila je uz ugroženi narod BiH, neustezajući se pružiti bilo kakvu moguću pomoć.

Također, naglasio je da su odnosi između dvije zemlje uvijek sačuvani na adekvatnom nivou, a koraci koji su učinjeni u posljednjem periodu poput posjeta na visokom nivou predstavljaju početak novog poglavlja u bilateralnim odnosima.

“Iran podržava učvršćivanje mira i stabilnosti na Balkanu posebno i BiH”, rekao je ambasador i izrazio podršku Irana teritorijalnoj cjelovitosti, državnom suverenitetu i iskrenom i mirnom suživotu svih naroda u BiH.

Prijemu su sinoć prisustvovali predstavnici državne, federalne, kantonalne i lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici diplomatskog kora, vjerski dužnosnici i predstavnici kulturnog života u BiH.

 

NV / Fena

Na vrh