Helez: Povoljnije penzije nisu poklonjene, radnici su ih zaradili

26. Jul 2017. | 17:32 | NV
zukan-slika-web1

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je jučer izmjene i dopune Zakona o PIO, koje podrazumijevaju da će oko 30.000 radnika moći ostvariti pravo na penziju, ukoliko ove izmjene usvoji i Dom naroda, piše agencija Patria.

Parlament je izmene i dopune ovog zakona usvojio na prijedlog Socijaldemokratske partije BiH. SDP-ov zastupnik Zukan Helez rekao je za agenciju Patria da se radi o ljudima koji su zaradili penziju, ali da to pravo nisu mogli ostvariti zbog zakonskih prepreka, odnosno nesuglasica između vladajućih stranaka SDA i HDZ BiH.

“Treba znati da ovim ljudima niko ne poklanja penzije. Radi se o radnicima koji su završili svoj radni vijek, poslodavac ih više ne želi, i sada treba da odu u zasluženu penziju. Nažalost, zbog loše zakonske regulative oni su neko vrijeme proveli u vakumu – niti su mogi raditi a niti su mogli ostvariti pravo na penziju”, rekao je Helez.

Novi Zakon o PIO već neko vrijeme ne može proći parlamentarnu proceduru zbog nesuglasica između koalicijskih partnera HDZ-a i SDA, pa će izmjene i dopune starog zakona poslužiti kao dobro prijelazno rješenje.

Prema usvojenom Prijedlogu SDP-a BiH  pravo na povoljniju penziju moći će ostvariti žene sa 30 godina staža i 55 godina starosti, a muškarci sa 35 godina staža i 60 godina starosti.

 

NV / NAP

Na vrh