Helsinški odbor za ljudska prava u RS: Osuđujemo skup podrške Ratku Mladiću u Banja Luci

10. Jul 2017. | 17:30 | NV
Srebrenica_genocid

Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj oglasio se saopštenjem u kojem osuđuju skup podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću, a koji bi se trebao održati sutra, odnosno na 22. godišnjucu genocida u Srebrenici. U saopštenju stoji:

“U Helsinškom odboru za ljudska prava izražavamo najdublju osudu, zbog najavljenog održavanja skupa u Banja  Luci, posvećenog iskazivanju podrške, licu optuženom za ratne zločine, a upravo na Dan komemoracije žrtavama u Srebrenici.

Poražavajuće je, što su nadležne institucije u Republici Srpskoj odobrile održavanje ovakve vrste provokacije, sračunate na izazivanje međuetničke mržnje, vrijeđanja žrtava, falsifikovanja istine i produbljivanje strahova i nepovjerenja.

Bilo bi za očekivati, da su vlasti u RS, u proteklih dvadesetak godina, učinile konkretne i odlučne korake, u pravcu suočavanja sa istinom, preuzimanja odgovornosti, procesuiranja počinilaca ratnih zločinaca i stvaranju kulture solidarnosti sa žrtvama.

Umjesto toga, mi smo svjedoci institucionalne podrške pokušajima relativiziranja i prikrivanja zločina, te njihovog falsifikovanja ili opravdavanja, i, nažalost, glorifikacije zločinaca. Ovakvim postupcima, nanosi se nemjerljiva šteta građanima Banja Luke, Republike Srpske i odnosima u Bosni i Hercegovini u cjelini.

Stoga, pozivamo građane da, vođeni humanističkim i civilizacijskim vrijednostima, odaju počast nedužnim žrtvama i daju snažnu podršku izgradnji mira i tolerancije u Bosni i Hercegovini i regionu.”

 

NV

Na vrh