Herbert Raymond McMaster novi savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD

21. Feb 2017. | 09:58 | NV
agencije

Američki predsjednik Donald Trump imenovao je general-pukovnika Herberta Reaymonda McMastera za savjetnika za nacionalnu sigurnost, pišu svjetski mediji.

On će naslijediti Michaela Fllyna, koji je podnio ostavku jer je utvrđeno da je svojim šefovima prenio nepotpune informacije o razgovoru sa ruskim ambasadorom u Wasingtonu, prije nego što je Trump stupio na dužnost.

Trump je saopštio da će dosadašnji vršilac dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost Keith  Kellogg preći na funkciju šefa osoblja Nacionalnog vijeća sigurnosti.

McMaster je visokocijenjeni vojni taktičar i strateg, ali je njegov izbor iznenadio neke promatrače koji se pitaju kako će McMaster, poznat po dovođenju u pitanje autoriteta, uspjeti u Bijeloj kući koja ne voli kritike, piše Hina.

McMaster (54) je diplomirao na West Pointu i poznat je kao H.R., ima doktorat iz historije sa Univerziteta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu. On je naveden na popisu časopisa Time među 100 najutjecajnijih ljudi 2014. godine, dijelom i zato što je spreman usprotiviti se sistemu.

Ratni veteran, stekao je ugled u prvom Zaljevskom ratu kada je odlikovan Srebrnom zvijezdom nakon što je komandujući malom jedinicom 2. konjaničkog puka američke kopnene vojske uništio daleko veće snage iračke Republikanske garde 1991. godine na mjestu zvanom 73 Istočno, po koordinatama na karti, u onom što mnogi smatraju najvećoj tenkovskoj bitci od Drugog svjetskog rata.

McMasterova slava narasla je nakon njegove knjige iz 1997. “Zanemarivanje dužnosti” u kojoj je kritizirao vojno i političko vodstvo zemlje zbog lošeg vođenja tokom Vijetnamskog rata.

Njegovo postavljanje na ovu važnu funkciju za mnoge analitičare je iznenađenje, a neki su ukazali na činjenicu da pored nepredvidivog Trumpa svijet i SAD sada dobijaju još jednog nepredvidivog igrača na političkoj sceni.

 

NV / agencije

Na vrh