Hezbollah: SAD nam ne mogu ništa, Izrael ne smije u novi rat jer zna da smo sada jači nego ranije

14. Aug 2017. | 09:53 | NV
nasrallah

Generalni sekretar libanonskog Hezbollaha je u nedjelju odbacio mogućnost žešćih američkih sankcija nad njegovom skupinom koju podržava Iran, istaknuvši kako im Sjedinjene Države nemaju kako naštetiti, piše Hina.

“Američka administracija sa svim dostupnim i mogućim sredstvima ne može naštetiti snazi otpora”, rekao je Sayyed Hassan Nasrallah u televizijskom obraćanju povodom godišnjice kraja Hezbollahovog rata s Izraelom iz 2006. godine, a koji taj pokret smatra svojom pobjedom.

Nasrallah tvrdi kako je Liban meta zastrašivanja i prijetnji zbog Hezbollaha, organizacije koja je dio vlade u Bejrutu, no koju Washington smatra terorističkom grupom.

Dodao je kako je libanskim zvaničnicima otkriveno da bi Izrael mogao započeti rat. Njima su evropski i američki zvaničnici “tokom diplomatskih susreta i međunarodnih posjeta… rekli da ako ne učine što žele, da će Izrael započeti rat protiv Libana”, naglasio je Nasrallah. Nije otkrio šta se traži od Libana ili njegove organizacije.

Press Tv prenosi da je Nasrallah rekao da Izrael ne smije napasti ponovo Hezbollah u Libanu jer je njegova organizacija sada 100 puta jača u odnosu na 2006. godinu, a da Izrael i danas pokušava analizirati šta se desilo u ratu prije 11 godina, te da su izgubili samopuzdanje jer su tada morali priznati poraz.

Tenzije između Izraela i šiitskog Hezbollaha narasle su ove godine. Donald Trump je tu skupinu prošlog mjeseca nazvao “prijetnjom” libanskom narodu i regiji tokom zajedničke konferencije za medije s premijerom te države Saadom al-Haririjem.

Sa druge strane, predsjednik Libana Michel Aoun je kršanski saveznik Hezbollaha i na unutrašnjim dogovorom nekoliko stranaka podržan je u borbi za predsjednika. Premijer Libana Saad al-Hariri je favorit Saudijske Arabije.

Hezbollah je uključen u sirijski rat u kome podržava vladu Bashara al-Assada. Stručnjaci smatraju da je Hezbollah iz ovoga rata izašao još jači i da je uvećao svoj arsenal, posebno raketa i naprednog oružja.

Izrael je više puta bombardovao ciljeve u Siriji uz objašnjenje da ne žele da Hezbollah dođe do modernog oružja.

 

NV / foto Press TV

Na vrh