Hillary Clinton: Putin je kriv za moj poraz na izborima

17. Dec 2016. | 10:45 | NV
clinton

Demokratska kandidatkinja na predsjedničkim izborima u SAD Hillary Clinton okrivila je “rusko hakovanje” za poraz, tvrdeći da je to dio dugotrajne strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina da diskredituje osnovna načela američkih vlasti.

“Sam Putin je rukovodio tajnim hakerskim napadima protiv našeg izbornog sistema, naše demokratije, jer očigledno gaji animozitet prema meni”, rekla je Clinton u New Yorku.

Prema njenim riječima, rusko miješanje u izborni tok u SAD predstavlja Putinovu “ličnu osvetu” za njene optužbe izrečene 2011. godine kada je bila američka državna sekretarka i kada je optužila Rusiju za nepravilnosti i namještanje rezultata parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Odlazeći američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će SAD preduzeti mjere protiv Rusije zbog njenog miješanja u izbore, dok Rusija demantuje da je se na bilo koji način miješala u američke izbore.

Obama je u intervjuu za NPR News rekao da će SAD “preduzeti akcije” protiv svake vlade koja se miješa u unutrašnja pitanja zemlje.

Izabrani predsjednik SAD Donald Trump opisao je nedavno zaključak Centralne obavještajne agencije (CIA) da je Rusija umiješana u američke predsjedničke izbore kao “smiješan”, navodeći da demokrate to koriste kao “još jedan izgovor” za izborni poraz Hilary Clinton.

 

NV / Beta / foto nprnews.com

Na vrh