Historijski čas na Golom brdu na Igmanu: Sjećanje na herojstvo Emira Bogunića – Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemaila Bulbula

28. Jul 2017. | 16:06 | NV
IMG_5093

Polaganjem cvijeća na mjestu stradanja Emira Bogunića – Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemaila Bulbula koji su poginuli 28. jula 1993. godine na Golom Brdu na Igmanu i historijskim časom nastavljeno je obilježavanje 25. godišnjice od formiranja “4. Viteške motorizovane brigade” koja je tokom rata čuvala Hrasnicu, Sokoloviće, Butmir, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana.

“Nama koji smo sve ovo preživjeliteško je o tome govoriti, ali šehidi su nam ostavili u amanet da govorimo istinu o onome šta se dešavalo od 1992. do 1995. Iz svake akcije smo mnogo naučili. Ali bitka na Golom brdu u julu 1993. godine bila je velika prekretnica za Brigadu čiji su borci s komandantom Fikretom tokom čitavog rata bili bedem, od prvog do zadnjeg dana rata su čuvali i sačuvali kapiju grada. Poslije ove bitke bili smo puno zreliji, znali smo da ono za šta su naši saborci dali svoje živote ne smijemo nikada izdati ni iznevjeriti”, kazao je Edin Fazlić, nosilac ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, ratni vojni invalid i ratni komandant diverzantske čete govoreći o akciji na Golom brdu.

“Zato vas molim da danas u miru budete onakvi kakvi smo mi bili u ratu, poštujte brat brata,sestra sestru, komšija komšiju, budite jedno, jer tako smo mi na ovim prostorima opstali i ostali”, dodao je Fazlić.

Prisutnima se vrlo emotivno obratila i Adisa Bogunić, kćerka Emira Bogunića – Čarlija koja je u vrijeme njegove pogibije bila djevojčica.

“Bila sam mala, ali mi se zauvijek u sjećanje urezao momenat kada sam ga zadnji put vidjela, zagrlila i rukom mu prošla kroz kosu, i kada se okrenuo na polasku kao da sam osjetila da ga više nikada neću vidjeti. Sljedeće čega se sjećam je kada je majka donijela njegovu izrešetanu ličnu kartu i kazala mi ‘Babo ti je poginuo’. Ostale smo bez njega, ali ne i same, uz nas su uvijek bili i danas su njegovi drugovi i saborci koji su uvijek bili tu za nas, i koji sve ove godine čuvaju uspomenu na mog rahmetli oca i ostale šehide i poginule borce”, kazala je Adisa Bogunić.

O detaljima akcije na Golom brdu i pogibiji Emira Bogunića – Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemaila Bulbula govorio je i ratni komandant “4. Viteške motorizovane brigade” Fikret Prevljak:

“Uz sjećanje na naše heroje, teško je ne spomenuti dvije sestre Elčić, Mevlidu i Samiru, njihovo herojstvo i put. Taj dan smo se rastali ovdje u podnožju, Mevlida je otišla u boj, a Samiru sam ostavio jer nisam dao da idu obje sestre. Ali Samira se nekako iskrala kroz šumu i otišla za svojom sestrom. Mevlida je poginula sa Čarlijem  ovdje gdje sada stoji spomen obilježje, a Samira je poginula pola sata poslije nedaleko odavde”, kazao je Prevljak govoreći o herojstvu sestara Elčić.

“Kad je o Džemailu Bulbulu riječ, malo je takvih gazija bilo. Čarli, čovjek iz naroda, do rata bio poznat kao miran i povučen, čovjek koji se borio za svoju porodicu. U ratu je postao naš junak, naš gazija, koji je zajedno sa komandantom Hasibom vodio diverzante od prvog dana. Nikada nije ustuknuo i niko nije mogao vjerovati da bi se tom čovjeku moglo nešto desiti”, ispričao je Prevljak potcrtavajući stalnu potrebu brige za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide.

Udruženje “4. Viteška motorizovana brigada” nizom aktivnosti obilježava 25. godišnjicu od formiranja Brigade, među kojima su i svečana premijera dokumentarnog filma “Čuvari kapije grada” kojoj je u Kongresnoj sali Hotela “Hills” prisustvovalo oko 1500 gledalaca, tevhid i dove šehidima te parastos i misa zadušnica poginulim pripadnicima Brigade, te Centralna manifestacija u petak u 20 sati na trgu ispred Doma kulture u Hrasnici.

IMG_5113

NV

Na vrh