HNK: Klub Hrvata ne želi da raspravlja o zahtjevu Srba da postanu konstitutivan narod u HNK

4. Sep 2017. | 10:15 | NV
dragan covic

Kolegijum Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK nije se mogao usaglasiti da se na dnevni red iduće sjednice Skupštine stave amandmani na Ustav HNK kojima bi Srbi postali konstitutivan narod u ovom kantonu, rekla je Srni potpredsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić (SDP), prenosi Srna.

“Na Kolegijumu jednostavno nema volje ni spremnosti da se ovo pitanje stavi na dnevni red. Ja ovo pitanje predlažem za svaku sjednicu i uvijek je isto. Klub Hrvata ne želi da se ovo pitanje stavi na dnevni red”, istakla je Saradžić.

Ona navodi da se kao izgovor sada navodi to da se čeka mišljenje Vlade HNK koja to mišljenje ne dostavlja.

Saradžić je dodala da još nije određen datum održavanja sjednice, te ističe da će na sjednici tražiti dopunu dnevnog reda.

Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru zatražila je početkom ove sedmice od nadležnih da ovo pitanje konačno riješe na idućoj sjednici Skupštine HNK.

Predsjednik Koordinacionog odbora srpskih organizacija u Mostaru Dušan Golo rekao je da Koordinacija traži da se nakon 15 godina sprovede odluka Ustavnog suda BiH i da Srbi postanu konstitutivni u HNK, ali i da se ta odluka implementira na terenu.

“Svi problemi nastaju, jer mi nismo konstitutivan narod kao druga dva naroda bez obzira što nama govore uporno da smo mi konstitutivni. U Ustavu Federacije mi imamo taj status, a poznato je da Ustav FBiH ima supremaciju nad ustavima kantona”, rekao je Golo.

On je podsjetio na brojne probleme i nesprovođenje odluka o konstitutivnosti kada je u pitanju zapošljavanje, finansiranje institucija kulture, obrazovanje i upotrebu pisma i nacionalne grupe predmeta.

Potpredsjednik Skupštine HNK iz reda hrvatskog naroda Tomislav Martinović (HDZ BiH) koji zajedno sa Vesnom Saradžić i predsjedavajućim Skupštine Šerifom Špagom (SDA) čini Kolegijum, nije odgovarao na pozive.

U Ustavu FBiH nakon amandmana visokih predstavnika precizirano je da su Srbi konstitutivan narod u Federaciji, a u više amandmana i odluka navodi se da one obezbjeđuju da konstitutivni narodi i pripadnici grupe ostalih budu proporcionalno zastupljeni u organima vlasti kantona, ali i opština, te pravosudnim institucijama i to u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine do potpune provedbe Anex 7.

Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown čak je precizirao da “ove izmjene i dopune imaju veću pravnu snagu od nedosljednih odredaba kantonalnih ustava, zakona, propisa i akata”.

“Za stupanje na snagu ovih izmjena i dopuna u kantonima nije potrebno donijeti dodatne normativne akte. Međutim, organi vlasti kantona i dalje imaju obavezu da svoje ustave usklade sa Ustavom FBiH”, naveo je Ashdown.

Upravo tu obavezu u HNK, ali i još tri kantona, nikad nisu sproveli, podsjeća Srna.

 

SDA: Zašto je HDZ protiv konstitutivnosti naroda?

Okrugli stol na temu “Nekonstitutivnost Srba u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona“ na površinu je izbacio višegodišnju kontinuiranu pretenziju HDZ BiH da pojedine kantone, prvenstveno HNK, pretvori u područje podređeno interesima samo jednog naroda u kojem važe pravila koja odgovaraju samo jednom, a diskriminira sve druge narode, navodi se u saopćenju za javnost SDA HNK, prenosi INS.

Naime, podsjećaju, već 17 godina u ovom kantonu se ne primjenjuje odluka Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti svih naroda u BiH, a 15 godina gotovo identična odluka nekadašnjeg visokog predstavnika Paddy Ashdowna.

“Cjelokupnu javnost i predstavnike međunarodnih institucija u BiH dužni smo izvjestiti da se predstavnici SDA na svim nivoima, počevši od potpredsjednice Mahmutbegović do kluba Bošnjaka u Skupštini HNK javno zalažu, djeluju, donose i usaglašavaju prijedloge i odluke za jednakopravnost svih naroda, bez razlike koji narod je u kojem dijelu BiH ugrožen i diskriminiran. Barijera za jednakost Srba u HNK je HDZ BIH, konkretno u ovom slučaju je  premijer Nevenko Herceg, koji ne želi pripremljeni prijedlog amandmana na Ustav HNK, koji su usaglasili i predložili klubovi poslanika Srba i Bošnjaka u Skupštini HNK,  a koji se odnose na konstitutivnost naroda i ravnopravnu upotrebu jezika i pisama na prostoru HNK”, delegirati na sjednicu Vlade HNK, kao i zastpnici HDZ BIH u Skupštini HNK koji se odbijaju o istom izjasniti”, dodaje se u saopćenju.

Kompleksnost i važnost HNK HDZ-u BiH ogleda se i u činjenici da strateško partnerstvo HDZ-SNSD očigledno ovdje ne vrijedi ili Dodik ima drugačije aršine prema Srbima u dolini Neretve spram onih u RS-u.

“Jednakopravnost za koju se Čović zdušno zalaže u ostatku FBiH ne primjenjuje se na kanton koji je izgleda puno važniji HDZ-u BIH od preostalih. Evropske vrijednosti čije je Čović samoproglašeni nosilac ne vrijede samo u onom dijelu gdje predsjednik HDZ BiH ima svoj „dom“ i u kojem još uvijek obilježava godišnjice Herceg-Bosne. Uprkos svim opstrukcijama, političkim manipulacijama i iskrivljenim aršinima, svim akterima ovih niskih pokušaja razgradnje BiH, SDA poručuje da je Ustav  temeljni i najviši pravni akt države, vrijedi i primjenjivati će se jednako za sve, na cijelom teritoriju naše zemlje. On ima najvećunadzakonsku pravnu snagu i zbog toga s njime moraju biti usklađeni svi pravni propisi u okviru pravnog sistema, kao i postupci svih državnih tijela i tijela koja obavljaju javne ovlasti”, saopćeno je.

SDA će se, ističu, na svakom pedlju BIH boriti za jednokopravnost svih naroda, kako Srba u HNK, tako i Hrvata i Bošnjaka u RS, kao i ostalih naroda bez izuzetka.

“Kako bi sve i dokazali, javno pozivamo HDZ BIH(premijera Hercega) da na prvoj narednoj sjedniciVlada HNK utvrdi mišljenje na predložene Amandmane, kako bi Skupština HNK na prvoj narednoj sjednici iste usvojila i tako Srbe u ovom kantonu učinimo konstitutivnim po svim osnovama, a ne samo formalnim”, zaključeno je u saopćenju SDA HNK.

 

NV / Srna / INS

Na vrh