HNV BiH: Prijedlog HDZ o promjenama izbornog zakona je protivan evropskim vrijednostima i temeljnim slobodama

10. May 2017. | 07:37 | NV
hdz_19

Prijedlog HDZ BiH o promjenama izbornog zakona za predstavnike Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine je neprihvatljiv, jer u sebi sadrži sve mehanizme majorizacije koje HDZ spočitava svojim političkim protivnicima. Uz to, takav prijedlog je, smatraju iz HNV-a, “neetičan” i nekršćanski”. Dalje, iz HNV-a kažu:

“Upravni odbor Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine (HNV BiH) razmotrio je inicijativu za promjenu izbornih pravila, koju su pokrenuli zastupnici HDZ BiH i HDZ BiH 1990 u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, i sa žaljenjem konstatirao kako je, u osnovi opravdana, potreba za promjenom tih pravila, proistekla iz presuda i rezolucija evropskih institucija, kroz tu inicijativu devalvirana.

HDZ-ovska inicijativa, ne samo da je u sukobu s evropskim demokratskim standardima i temeljnim slobodama i pravima, nego, štoviše, ona produbljuje neravnopravnost u tretmanu građana hrvatske nacionalnosti.

Dominacija i majorizacija zasnovana na svojoj brojnosti, koju kao metodu spočitavaju političkim strankama bošnjačke i građanske orijentacije u odnosima prema Hrvatima, HDZ-ovi zastupnici kroz svoju inicijativu žele ugraditi i primijeniti unutar hrvatskog korpusa, po čemu bi, pri izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, glasovi građana hrvatske nacionalnosti koji žive u Bihaću, Bugojnu, Tuzli, Sarajevu, Zenici i drugim općinama u kojima čine manjinu, a kojih ima više od 20 % u ukupnoj hrvatskoj populaciji u BiH, bili drugorazredni.

Ili, zašto bi se Hrvatima koji žive u kantonima u kojima čine manjinu oduzelo pravo na zastupljenost u domovima naroda, kada su ti domovi i zasnovani zbog toga da i oni imaju, bez obzira na svoju malobrojnost, status konstitutivnog naroda?

Konstitutivnost se ne mjeri brojem ili postotkom u strukturi stanovništva, nego je povijesna i pravna činjenica.

Prijedlozi oba HDZ-a su u svojoj osnovi neetični i nekršćanski. Umjesto solidarnosti s onim Hrvatima koji žive u sredinama u kojima su manjina i djelovanja u pravcu zaštite njihovih prava, interesa i potreba, HDZ-ovi svojom inicijativom čini sve na njihovoj ljudskoj marginalizaciji, što je porazno.”

 

NV

Na vrh