Hollande, Merkel, Rajoy i Gentiloni za Evropu sa više brzina

6. Mar 2017. | 22:24 | NV
samit

Vođe Francuske, Njemačke, Španije i Italije založile su se danas na mini samitu u Parizu za Evropu sa više brzina koja bi dozvolila nekim zemljama članicama EU da napreduju brže od drugih.

“Jedinstvo ne znači jednoobraznost”, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande, koji je bio domaćin svojim kolegama u dvorcu Versaj kod Pariza, u okviru priprema za širi sastanak EU kasnije ove sedmice.

Mini samitu prisustvuju njemačka kancelarka Angela Merkel i, španski i italijanski premijeri Mariano Rajoy i Paolo Gentiloni.

“Zato se zalažem za nove forme saradnje, nove projekte, ono što nazivamo izdiferenciranu saradnju”, rekao je Hollande uoči radne večere.

Prema njemu, neke zemlje bi mogle da idu brže i dalje u oblastima kao što su odbrana, evrozona kroz produbljivanje ekonomske i monetarne unije, fiskalno i socijalno usklađivanje, ili kultura ili omladina.

Radilo bi se o tome da se “u nekim zemljama ide brže i jače a da druge nisu potisnute ali da druge ne mogu da se protive”, rekao je Hollande.

Lideri ove četiri zemlje, s najvećim brojem stanovnika u EU, sastaće se sa svojim evropskim kolegama u četvrtak u Briselu, prije samita na kome treba da se da podstakne evropski projekt 25. marta u italijanskoj prijestonici, povodom 60. godišnjice Rimskog ugovora.

Za Angelu Merkel “Evropljani treba da imaju hrabrost da prihvate da neke zemlje napreduju brže od drugih” i dodala da taj put ne treba da bude zatvoren za one koji kasne ali, kako je rekla, “potrebno je da može da se ide naprijed”.

Šef italijanske vlade Gentiloni se sa svoje strane založio za više integrisanu Evropsku uniju, ali sa “različitim nivoima integracije”.

Mariano Rajoy je rekao da je Španija spremna da ide dalje u integraciji sa svim onim koji žele da je slijede.

Lideri su također pozvali EU da usvoji nove politike da zaštiti svoje granice, da riješi izbjegličku krizu i popravi borbu protiv terorizma.

Hollande je danas u intervjuu objavljenom u više evropskih listova upozorio da Evropska unija mora da krene putem Evrope u više brzina jer će u suprotnom eksplodirati.

 

NV / Beta

Na vrh