Hotel Bristol: Učeničke prakse su prilika za stalni radni odnos

18. Jan 2017. | 22:59 | NV
Učenička praksa

Već četvrtu godinu za redom Srednja ugostiteljsko-turistička škola Sarajevo i Grand Hotel Bristol d.o.o. realiziraju projekat učeničke prakse. Sporazum koji su potpisali omogućava učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda da u zavisnosti od njihovih usmjerenja obavljaju praksu u različitim odjelima Hotela Bristol. Jedan od onih koji je zahvaljujući uspješno obavljenoj praksi dobio siguran posao, je Amer Ejubović, koji već pet godina radi kao kuhar u ovom Hotelu.

Najbolji praktikanti, a ove godine ih je 39, također su u prilici dobiti stalno zaposlenje, koje im menadžment Hotela omogućava kada se ukaže prilika za otvaranje novih radnih mjesta.  Antonio Radoš i Dino Džano bivši su praktikanti i učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole Sarajevo, a danas su angažirani u Hotelu Bristol za vrijeme pune radne sezone.

Zahvaljujući pozitivnim iskustvima svojih kolega, koji su proteklih godina obavljali praksu u Hotelu Bristol i ja sam želio raditi u ovom hotelu. Stekao sam radno iskustvo i pripremio se za tržište rada. Radim sve poslove na koje me rasporedi šef kuhinje i nadam se da ću ovdje i ostati”, istakao je Antonio Radoš.

Nama praksa otvara nove mogućnosti, iskustva koja stičemo dragocjena su za budućnost i zaista mi je drago što imam priliku raditi ovdje. Naši mentori maksimalno nam izlaze u susret, mnogo smo naučili od njih, a pojedini učenici dolaze čak i tokom školskog raspusta na praksu, iako nisu obavezni”, kazao je Dino Džano.

Praksu na recepciji hotela obavljaju turistički tehničari, u kuhinji poslastičari i kuhari tehnolozi, te u restoranu konobari tehnolozi i ugostiteljski tehničari.

U prethodne tri godine, 70 učenika je obavilo ovu praksu, od kojih se njih 6 zaposlilo u hotelsko-ugostiteljskoj industriji.

 

NV

Na vrh