Kolumne>>

Hrvatska i antifašizam: Ima li smisla više te dvije riječi povezivati?

16. Sep 2017. | 19:49 | Haris Ljevo
trg(8)

Nedavni izvještaj američkog State Departmenta o ljudskim pravima I slobodama u svijetu naljutio je i desničare u Hrvatskoj koji su američku ocjenu sve većeg porasta ustaštva u Hrvatskoj ocijenili kao „ljevičarsku propagandu“.

Da li je riječ o ljevičarskoj propaganda ili stvarnom stanju na terenu? Kada se pogledaju činjenice i sve ono što se svakodnevno dešava u Hrvatskoj prosto se nameće zaključak da je izvještaj State Departmenta o porastu ustaštva poptuno opravdan, te da se ne radi ni o kakvok propagandi.

Hrvatska vlada je dugo vremena pregovarala s najradikalnijim desničarima da uklone ploču s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” iz jednog od najzloglasnijih logora u Drugom svjetskom ratu Jasenovca.

Plenkovićeva vlada nije imala hrabrosti da se obračuna s ljudima koji ne kriju, već javno promovišu, ustašku ideologiju. Na kraju su samo pronašli zajednički jezik, pa je ploča s ustaškim pozdravom pomaknuta nekoliko kilometara od Jasenovca u Novsku.

Prije toga glavni grad Hrvatske ukinuo je Trg Maršala Tita, koji je nosio ime po vođi jednog od najvećih antifašističkih pokreta u Evropi u Drugom svjetskom ratu.

Hrvatski Sabor godinama je pokrovitelj komemoracija na Bleiburgu, gdje se, navodno, odaje počast nevinim hrvatskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu, a zapravo se žali za pripadnicima ustaškog pokreta čije je “najveće životno djelo” logor u Jasenovcu i desetine hiljada nevino ubijenih ljudi.

Sahrana jednog od simbola antifašizma na ovim prostorima Slavka Goldsteina pokazala je možda i najbolje kakvo je lice aktuelne hrvatske politike.

Jedan od najvećih publicista i historičara na prostoru Evrope pokopan je u petak na zagrebačkom groblju Mirogoj uz veliki broji prisutnih istaknutih ličnosti.

Međutim, među nekoliko stotina prisutnih nije bilo nijednog predstavnika hrvatske Vlade, Sabora, kao ni Katoličke crkve, čime je poslata jasna poruka kakav je stav zvanične Hrvatske prema antifašizmu.

Goldstein je bio čovjek koji je cijeli svoj život proveo u borbi protiv fašizma, posvetio je cijelog sebe borbi za istinu i pravdu, napisao je desetine knjiga koje govore o strašnom periodu ustaške vladavine u Drugom svjetskom ratu.

Svaka njegova izgovorena i napisana riječ izazivala je oštre reakcije desničarskog dijela Hrvatske.

Nedolazak predstavnika hrvatske vlasti na njegovu sahranu pokazao je pravo lice današnje Hrvatske.

 

NV / NAP

Na vrh