Hrvatska obavještajna služba: U regiji postoji 10.000 selefija

15. Sep 2017. | 08:00 | NV
KolindaGKit

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske objavila je četvrti javni izvještaj o sigurnosnom stanju u Hrvatskoj i susjedstvu koje se odnosi na razdoblje od juna prošle godine do danas, prenosi INS.

SOA prikuplja i analizira podatke od značaja za nacionalnu sigurnost Hrvatske, koji su nužni za donošenje odluka u njezinoj zaštiti. Svojim podacima i analizama SOA pruža obavještajnu potporu državnom vrhu i nadležnim državnim tijelima u donošenju učinkovitih i pravodobnih odluka.

Kako prenosi HRT, u izvještaju je, među ostalim, navedeno kako pojas nestabilnosti oko Evrope u kojem postoje brojna krizna žarišta nastavlja generirati sigurnosne izazove u vidu masovnih nekontroliranih migracija, ali i prijetnji u vidu terorizma, ekstremizma…

Masovni ulazak migranata u Evropu nastavio se, iako je priljev preko tzv. balkanske rute uvelike smanjen. Zbog brojnih uzroka, navode, migracijski pritisak prema Evropi će se nastaviti, pri čemu su odredišta migranata ponajprije razvijene države zapadne i sjeverne Evrope.

 

Terorizam je i dalje jedna od najznačajnijih prijetnji

Terorizam je i dalje jedna od najznačajnijih prijetnji sigurnosti građana u Evropi. Iako, kako ističu, teroristički napad na hrvatskom tlu nije vjerovatan, njegova se mogućnost ne može isključiti.

U državama hrvatskog jugoistočnog susjedstva “koje imaju brojne radikalne islamističke zajednice vjerojatnost napada je umjerena, dok vjerojatnost terorističkih napada u državama zapadne Evrope ostaje visoka“.

“Ipak, postojanje brojnih radikalnih islamista u državama hrvatskog jugoistočnog susjedstva povećava rizik od terorističke prijetnje za cijelu jugoistočnu Europu. U državama jugoistočnog susjedstva trenutačno ima  više od 10.000 sljedbenika salafizma okupljenih u više  desetaka  tzv.  paradžemata  i nekoliko enklava. Pri tome, pripadnici tzv. političkog salafizma ne zagovaraju nasilje, dok pripadnici tzv. džihadištičkog i takfirskog salafizma odobravaju terorističke napade. Uz to, ne priznaju stajališta  službenih islamskih zajednica, zakone ni demokratsku vlast države domaćina“, navodi se u izvještaju SOA-e koji je dostupan javnosti.

Dodaju da se od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo hiljade Evropljana, dok se s područja hrvatskog  jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1.000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog salafizma.

“Može se očekivati da će se trend individualnih napada nastaviti i biti dominantan način počinjenja terorističkih napada. Na temelju iskustava europskih država, radikalizirani pojedinci uglavnom su osobe nižeg obrazovanja i socijalnog statusa, a često su prije radikalizacije imali kriminalnu prošlost i probleme s nasilničkim ponašanjem i ovisnostima. Uglavnom se radi o muškarcima, iako su i brojne žene prihvatile radikalnu islamističku ideologiju i terorizam kao način ostvarivanja ciljeva“, ističe se u izvještjau.

Hrvatsko jugoistočno susjedstvo, tvrde hrvatski obavještajci,  i dalje obilježava nestabilnost. Države susjedstva suočene su i s “rastom vjerskog i nacionalnog ekstremizma, pri čemu je osobito izraženo jačanje radikalnog islamizma”.

“Nastavljena je pojava velikosrpskog ekstremizma, a uz to, zamjetni su pokušaji kojima se Republiku Hrvatsku želi prikazati u negativnom svjetlu u međunarodnoj zajednici uz negiranje i pogrešno prikazivanje činjenica vezanih uz Domovinski rat i njegov obrambeni i oslobodilački karakter“, navodi se u izvještaju.

 

SOA prati sve vrste ekstremizma

U Republici Hrvatskoj nije zabilježen značajniji antiimigrantski, odnosno antiislamski ekstremizam. Nastavljena je i pojava da pojedine navijačke skupine srbijanskih nogometnih klubova ističu protuhrvatska, četnička i velikosrpska obilježja na sportskim natjecanjima, pri čemu u tome sudjeluju i pojedinci koji su hrvatski državljani.

“U malom dijelu populacije mlađih pripadnika srpske nacionalnosti zamijećeno je simpatiziranje velikosrpske i četničke ideologije i simbolike, osobito na društvenim mrežama, koje za sada ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, ali dovodi do narušavanja sigurnosne situacije na lokalnom nivou”, dodaje se.

 

Kroz medijski prostor nastojalo se utjecati na stabilnost Hrvatske

U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i evroatlantskog i evropskog zajedništva. U jednoj medijski eksponiranoj operaciji nastojalo se spriječiti procese istraživanja i procesuiranja ratnih zločina počinjenih za vrijeme okupacije dijelova hrvatskog teritorija tokom Domovinskog rata, hapšenjem svjedoka i posljedičnim zastrašivanjem drugih mogućih svjedoka.

 

NV / INS

Oznake: > >

Na vrh