Hrvatska se guši u ustaštvu, a vrh države drži moralne lekcije susjedima

3. Sep 2017. | 17:48 | Haris Ljevo
kolinda(31)

Dok hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković hodaju po BiH i svijetu i upozoravaju na, navodni, porast ekstremizma i desetine hiljada radikalnih islamista u BiH, za to vrijeme fažizam, desničarsko divljanje i ustaštvo cvjetaju u Hrvatskoj.

Umjesto ozbiljnog riješavanja problema sve prisutnijeg ustaštva na hrvatskim ulicama, Plenković se sastaje s desničarskim predstavnicima kako bi pregovarao o uklanjanju ploče s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ ispred nekadašnjeg ustaškog logora u Jasenovcu.

I dok hrvatska predsjednica drži lekcije BiH kako da se odupre „radikalnom islamskom ekstremizmu“, za to vrijeme njen premijer vodi pregovore s baštinicima NDH tradicije kako i na koji način ukloniti ploču s ustaškim pozdravom, a da se ustaše ne naljute.

Neshvatljivo je u 21. stoljeću raspravljati, a ne pregovarati, o stvarima kojih se civilizovani svijet s gnušanjem odrekao prije 72 godine pobijedivši i odbacivši fašizam kao najveće svjetsko zlo.

Zagreb je prije nekoliko dana odlučio ukinuti Trg Maršala Tita, koji je nosio ime po vođi jednog od najvećih antifašističkih pokreta u Evropi u Drugom svjetskom ratu, državni vrh Hrvatske staje u odbranu pjevača nacionalističkih pjesama Marka Perkovića Thompsona, kojem su mnoge zemlje EU poput Njemačke, Holandije, Švicarske, Slovenije zabranile koncerte, američki State Department u svom godišnjem izvještaju o slobodama upozorio je na porast ustaštva u Hrvatskoj…

Sve su to jasni pokazatelji u kakvom stanju se danas nalazi Hrvatska.

Desničari bez ikakvih sankcija usred Zagreba organizuju skupove na kojima se iskaljuje mržnja prema nacionalnim manjinama, prije svega Srbima, na kojima se pale novine srspek nacionalne manjine u Hrvatskoj…

“Ja sam navikao trpjeti nečinjenje države. Napade na moju porodicu, na institucije i na mjesta gdje rade pripadnici srpske zajednice. Jer očito za Srbe nema mira u Hrvatskoj”, kazao je predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

U kakvom stanju se nalazi današnja Hrvatska najbolji pokazatelj je odlazak iz zemlje bivšeg ministra branitelja Hrvatske Freda Matića. On je poručio kako je Hrvatska danas neka druga zemlja od one za koju se borio i da u njoj za njega više nema mjesta za život.

Čovjek koji se kao dobrovoljac borio za Hrvatsku danas ne može živjeti u njoj. Fred Matić je sam, prema pričama svjedoka, u borbama na Trpinjskoj cesti uništio osam tenkova JNA, bio je u mnogim logorima, ali hrvatska desnica mu ne može oprostiti što mu se supruga zove Svetlana i što se kao ministar branitelja u SDP-ovoj vladi pokušao obračunati s braniteljima koji iz državnog budžeta izvlače ogromna sredstva za vlastite potrebe i korist HDZ-a.

Takva je današnja Hrvatska čiji najviši državni predstavnici drže moralne lekcije BiH.

 

NV / NAP

Na vrh