Hrvatska stranka pozvala Čovića da osudi Dodikove prijetnje za refrendum u vezi NATO-a

19. Aug 2017. | 11:59 | NV
dodik i covic nap

Predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković je osudio najave predsjednika RS Milorada Dodika o organiziranju referenduma u RS oko članstva države BiH u NATO savezu.

“To je vrlo ozbiljna prijetnja miru u BiH i radilo bi se o grubom kršenju Dejtonskoga sporazuma u kojem nije data ovlast nekom entitetu da organizira referendum oko nekoga krucijalnoga državnoga pitanja kakvo jeste članstvo BiH u NATO savezu. Ne sporim pravo i Srbima da se izjasne oko članstva BiH u NATO savezu, ali je to moguće samo na državnoj razini skupa sa druga dva konstitutivna naroda i ostalim građanima. Izjašnjavanje u samo jednom entitetu sa unaprijed izrežiranim ishodom je neprihvatljivo za Hrvate u BiH, a naročito je opasno po interese Hrvata u RS”, navodi se.

“Hrvatska stranka poziva hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da osudi i odbaci prijetnje svoga političkoga partnera Milorada Dodika o organiziranju referenduma u RS o članstvu BiH u NATO savezu.

Također, Hrvatska stranka ocijenjuje neprimjerenim i nekorektnim tvrdnje bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je međunarodna zajednica od propasti famoznoga “aprilskog paketa“ odustala od BiH i da je , kako je poručio Izetbegović, na nama samima da uzmemo stvari u svoje ruke.

To naprosto nije istina jer se međunarodna zajednica i dalje nesebično u političkom i materijalnom smislu žrtvuje za sve narode i građane u BiH, što svakodnevno i konkretno dokazuje.

Potpuno je druga stvar što ta ista međunarodna zajednica nema iskrenih i sposobnih sugovornika u BiH i što se  vlasti, u kojima je godinama i SDA, naprosto natječu u blokiranju svih naprednih procesa u BiH. Nije uloga međuanrodne zajednice da domaće vođe moljaka i vuče za rukav da provode reforme, niti će ona nekoga “batinati“.  Vrijeme je da te nesposobne lidere birači končano brutalno kazne na izborima”, kaže se u priopćenju Bože Skopljakovića, predsjendnika Hrvatske stranke BiH.

 

NV / NAP

Na vrh