Hrvatska: U Jasenovcu ostaje ploča s ustaškim pozdravom

26. Aug 2017. | 21:47 | NV
22393

Ploča sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” ostaje u Jasenovcu do daljeg, poručio je danas ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković, prenosi Srna.

“Vijeće za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima radi na tome i ono bi trebalo dati preporuke kako u budućnosti tretirati takve stvari, a za to imaju rok do marta 2018. godine. Kada vijeće da preporuke, onda ćemo mi unutar tih preporuka napraviti zakonski okvir i preduzeti druge mjere”, rekao je Bošnjaković.

Ministar pravosuđa tvrdi da izričito uporište u zakonu za skidanje ploče ne postoji.

On je ponovio da je grb HOS-a, unutar kojeg je ustaški pozdrav “Za dom spremni”, službeno registrovan i priznat.

“Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena, jer su pripadnici HOS-a noseći taj grb ginuli za Hrvatsku, i to za Hrvatsku koja poštuje demokratske standarde, koja je demokratski uređena i koja poštuje prava nacionalnih manjina”, rekao je Bošnjaković za zagrebački “Večernji list”.

On dodaje da su njihovi motivi bili borba za takvu Hrvatsku, “a ne veličanje propalih režima”.

Bošnjaković kaže da su na saborskom Odboru za Ustav prihvatili tezu da ploča sa pozdravom “Za dom spremni” u Jasenovcu može vrijeđati ljude koji su tu stradali zbog nacionalne i rasne pripadnosti, prenijeli su hrvatski mediji.

Bošnjakovićev intervju još jednom je potvrdio da se Plenkovićeva vlada ne usuđuje suprotstaviti ustaškom naslijeđu, ocjenjuje portal index.hr

Iako mu postojeći zakoni daju legitimitet da skine ustaški pozdrav, Plenković je, nespreman da se zamjeri radikalnoj desnici osnovao komisiju, zaključuje index.hr.

 

NV

Na vrh