Hrvatska vlada i Ivica Todorić: Rušenje vlade, kaznene prijave i milijarde eura u igri

26. Sep 2017. | 12:36 | NV
todoric(3)

Hrvatski biznismen Ivica Todorić u posljednjih nekoliko sedmica održao je niz sastanaka u Beogradu, saznaje N1 iz dva nezavisna izvora u dvije zemlje, prenosi agencija Patria.

Todorić je razgovore vodio uoči početka objave niza tekstova na svom blogu u kojem žestoko optužuje hrvatsku Vladu za nezakonito djelovanje uoči, za vrijeme, i nakon donošenja Lex Agrokora.

Na sastancima u Beogradu razgovarao je s nizom hrvatskih, srbijanskih i britanskih medijskih i poslovnih savjetnika od kojih je želio saznati šta misle o njegovoj poziciji, i planiranom istupu putem objava na svojoj web stranici.

Todorić se sastajao i sa svojim advokatskim timom, a posebno u Beogradu i s jednim od vodećih advokata za međunarodno pravo.

Todorić je na sastanke dolazio s nizom dokumenata o kojima je od sagovornika tražio stručnu ekspertizu i procjenu njihove medijske, ali i pravne snage, u mogućim sudskim procesima.

Najzanimljiviji detalj u tim razgovorima, kako saznaje N1, bila je odlučnost i uvjerenost Ivice Todorica da barata činjenicama i dokazima za koje je uvjeren da mogu srušiti Vladu. Žestina s kojom je nastupao iznenadila je dio savjetnika i advokata i to toliko da su mu savjetovali oprez u procjeni činjenica koje je iznio u razgovorima.

Todorić je sastavio i svojevrsnu listu “neprijatelja”.

Na vrhu liste je njegov bivši šef finansija Ivan Crnjac. I to zbog poslovnog, ali i privatnog, porodičnog odnosa koji ih je povezivao u Agrokoru do donošenja posebnog zakona o vanrednoj upravi.

Odmah iza njega je Willi Hemetsberger, čovjek kojeg Todorić smatra autorom roll-up kreditnog modela u Agrokoru. Hemetsberger je, zanimljivo, bio jedan od ključnih ljudi koji je sudjelovao u prodaji i preuzimanju Volksbanke od Sberbanke za 550 miliona EUR-a.

Za Finacial Times Hemetsberger je tada u izjavi zagovarao rusku banku i rekao kako Sberbank snažno ulazi na tržišta i raste dok se druge banke “smanjuju”. Tada je, zanimljivo, Sberbank počeo obilno kreditirati i Agrokor.

Danas, Hemetsberger je kao partner Ithuba Capitala iz Beča, jedan od savjetnika Ante Ramljaka u Agrokoru. A Todorić je uvjeren kako je izigrao i njega lično i Sberbanku te pomagao u ulasku fondova u Agrokor.

Iduća na listi Todorićevoj listi neprijatelja je potpredsjednica vlade Martina Dalić, a odmah iza nje Ante Ramljak, piše NAP.

 

Nacional: Todorić lažirao poslovne knjige za dvije milijarde eura

U isto vrijeme iz Zagreba dolaze informacije da je Todorić lažirao poslovne knjige. Kako piše Nacional je u današnjem printanom izdanju, a prenosi index.hr, revizorska kuća PricewaterhouseCoopers utvrdila je da je vrijednost Agrokora 2 milijarde eura manja od onoga što se navodilo i procjenjivalo u bilansama koncerna.

Nacional piše kako bi se Todorić mogao suočiti s optužbama da je odgovaran za najveću sistematsku prevaru i pljačku u povijesti hrvatske države, jer će u revizorskom izvještaju stajati da je Todorić lažirao poslovne knjige i krivo predstavljao vrijednost Agrokora, čime je dovodio u zabludu inozemne kreditore.

 

NN osoba: Prijava protiv više lica zbog stanja u Agrokoru

Da se stanje u i oko Agrokora još više komplikuje, pokazuje i prijava protiv više lica, a koju je podnijelo NN lice državnom odvjetniku Dinku Citanu. U kaznenoj prijavi podnesenoj u Zagrebu stoji da su Martina Dalić, Ante Ramljak i ostali udruženi u zločinačko udruženje imali namjeru preuzeti Agrokor, rasprodati ga i sami pribaviti imovinsku korist, prenosi index.hr.

Prijava je dostavljena na više adresa, uključujući medije u susjednoj Hrvatskoj.

“Martina Dalić, Ante Ramljak, Alexander Debelius, Wilheim Hemetsberger, Klaus Requat, Alastair Beveridge, Tin Dolički, Boris Šavorić i Tonči Korunić te NN osoba koje predstavlja Knighthead fond počinili su više kaznenih djela u okviru zločinačkog udruženja”, stoji u kaznenoj prijavi.

U prijavi stoji da su gore navedeni imali namjeru preuzeti Agrokor i njegovom rasprodajom sebi pribaviti protupravnu korist, na štetu Republici Hrvatskoj i njenoj privredi. Tvrdi se da su sve organizirali ministrica Dalić i Ante Ramljak. “Oni su vodili zločinačko udruženje u okviru kojega su prihvatili i odobrili otkup 49 posto Agrokorovih bondova po 70 posto nižoj cijeni Knighthead fondu, da bi tzv. roll up finansiranjem Agrokora samo na prvih 100 miliona plasiranih eura, pribavili imovinsku korist fondu od 70 milijuna eura”, piše u kaznenoj prijavi.

U objašnjenju stoji kako su neki članovi skupine posljednjih par godina već u Hrvatskoj djelovali zajedno kao timovi na nekoliko projekata. Tvrdi se da je skupina počela intenzivnije praćenje Agrokora u 2016. godini, a svoju priliku su vidjeli u novembru 2016. godine, kada su bili uvjereni da Agrokor neće moći refinansirati dug. “Agrokor je uspješno obavio refinansiranje, a oni su znali da nikada više neće imati ovakvu priliku za realiziranje svojih ciljeva, pa su krenuli u nesmiljene akcije. Povećavaju timove i okupljaju saveznike, uvlače i geopolitiku. Stranka MOST i Božo Petrov odlično se uklapaju u njihov projekt…”, piše u prijavi.

 

Afera koja trese Hrvatsku

Već nekoliko mjeseci teška kriza potresa ovu veliku hrvatsku kompaniju, a pojedini analitičari su najavljivali da će se vrhunac krize u Agrokoru desiti s krajem ljetne turističke sezone, tokom koje je trebalo barem malo popraviti stanji u kompaniji.

Međutim, sada već postaje sasvim jasno da kriza u Agrokoru neće biti samo vezana za privredu, već da će se duboko odraziti i na ukupne političke odnose u Hrvatskoj.

 

NV

Na vrh