Hrvatsko narodno vijeće u Bosni i Hercegovini je organiziralo konferenciju na temu: Političko–pravni aspekti ustavnog položaja Hrvata

11. Mar 2017. | 19:00 | NV
20170311_111237

Uvodničari su bili: gosp. Krešimir Zubak, odvjetnik, prof. dr. Ivo Komšić i  msgn. prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak. Moderator je bio predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća prof. dr. Marinko Pejić.

Uz članove HNV-a konferenciji su prisustvovali predstavnici Crkve, akademske zajednice, predstavnici civilnog društva (Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, Srpsko građansko vijeće „Pokret za ravnopravnost BiH“, Udruženje građana Bosansko-Tursko prijateljstvo ,,Bosfor“ i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca), te predstavnici kulturnih udruženja, političkih stranaka i predstavnici medija.

Nakon izlaganja i diskusije prezentirani su sljedeći stavovi:

  • U ustavno-pravnom smislu Hrvati nisu u apsolutnom smislu neravnopravni kao što se stiče dojam iz izjava nekih političara.
  • U praktičnoj realizaciji, pak, postoje brojni primjeri u kojima dolazi do izražaja neravnopravnost u funkcioniranju izvršne vlasti u BiH, a zato su dijelom odgovorne strukture vlasti jer biraju na odgovorne dužnosti nekompetentne pojedince koji ne mogu osigurati zadovoljavajuću realizaciju.
  • Što se tiče federalizacije, HNV se zalaže za federalizaciju cijele BiH kao i reorganizaciju federalnih jedinica.
  • Izjednačiti položaj konstitutivnih naroda u oba entiteta i Hrvata međusobno na cijelom području BiH. U tom smislu postoje različite inicijative o unutarnjem ustroju BiH, počevši od organiziranja trećeg entiteta do inicijative Biskupske konferencije BiH o uređenju BiH baziranom na četiri regije. HNV smatra da se pozitivne promjene u konstitutivnosti naroda na području cijele BiH ne mogu ostvariti kroz treći entitet jer to vodi podjeli Bosne i Hercegovine. Hrvatski opći interes u BiH i RH je očuvanje cjelovitosti BiH.
  • Budući da po pitanju unutarnjeg ustroja BiH postoje razlike među predstavnicima hrvatskih političkih stranaka, cjelishodno bi bilo organizirati političko–znanstvenu raspravu sa sudionicima iz BiH i RH kako bismo po tom pitanju i po pitanju očuvanja cjelovitosti BiH postigli nacionalni konsenzus. Hrvatsko narodno vijeće u BiH će u tom smislu poduzeti odgovarajuće korake.

 

NV

Na vrh