HS BiH: Pozivamo međunarodnu zajednicu da zaustavi Srbiju i RS u razbijanju BiH

3. Oct 2017. | 11:45 | NV
dodik(68)

Hrvatska stranka BiH žestoko je reagovala na poruke koje su sa otvaranja dionice autoputa u Laktašima poslali predsjednici Srbije i RS-a Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, piše agencija Patria.

Za Hrvatska stranku BiH je pozivanje na spajanje RS sa Srbijom novo političko orgijanje predsjednika RS Milorada Dodika i to pred svjedokom i mentorom Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije.

“Na rugajući i licemjeran način onda Vučić posipa pepelom Dodika i građanima BiH šalje poruku kako Srbija poštuje suverenu i cjelovitu BIH, ali da voli RS.

Moramo konačno svi otvoriti oči, samo na prvi pogled  radi se o kontradiktornim porukama, u biti to su korodinirane, providne i opasne poruke Dodika i Vučića koji udruženo razaraju BiH i trgaju je od euroatlanstke zajednice.

Simptomatično je da predsjednik Srbije dođe u BiH zbog 10 kilometara autoceste, u koju njegova država nije uložila niti jednu marku i neuvjerljivo ponovi kako uvažava cjelovitost BIH, a pred njegovim očima Dodik šalje zastrašujuće  poruke o spajanju RS i  Srbije.

Hrvatska stranka strahuje da će razjareni Milorad Dodik iskoristiti i referendum u Španiji i uznemirujuće poruke koje je Vučić poslao Evropi oko izjašnjavanja u Kataloniji i preći sa retorike na poigravanje vatrom u BiH, godinu dana pred izbore na kojima bi trebao izgubiti vlast.

Hrvatska stranka poziva međunarodnu zajednicu da poduzme korake i da zaustave RS i Republiku Srbiju u  neskrivenom razbijanju BiH, jer sve to unosi nemir među građane i može utjecati na sigurnosu situaciju kako u BiH tako i u regiji”, navodi se u saopćenju Hrvatske stranke BiH.

 

NV / NAP

Na vrh