Iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa

30. May 2017. | 20:18 | NV
Iftar-Parlament Novog Juznog Velsa

Uz prisustvo velikog broja gostiju iz javnog i političkog života Australije, te zvaničnika i predstavnika bosanskohercegovačke dijaspore danas su Đemila Talić-Gabriel, počasna konzulica BiH u Novom Južnom Velsu, i njen suprug Chris Gabriel uz veliku pomoć Davida Clarkea, predstavnika vladajuće stranke Liberala, koji je također bio u ulozi domaćina, organizirali iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa. To je prvi put u historiji bosanskohercegovačke dijaspore da je iftar organiziran u ovoj državnoj instituciji.

Iftaru su tako uz Davida Clarkea prisustvovali Gladys Berejiklian, Premijerka države Novi Južni Vels, gospodin Mirza Hajrić, ambasador BiH u Australiji, i ministri iz stranke Liberala i Laburista, gospodin Mark Coure, član Zakonodavne Skupštine Novog Južnog Velsa koji predstavlja distrikt Oatley i parlamentarni sekretar za prevoz i infrastrukturu, gospođa Sophie Cotsis, članica Zakonodavne Skupštine Novog Južnog Velsa iz distrikta Canterbury, gospođa Julia Finn, članica Zakonodavne Skupštine Novog Južnog Velsa iz distrikta Granville, Jeremy Jones, i evropski konzuli koje dužnost obavljaju u Australiji- Melih Karalar, Hrvoje Petrušić, Mark Stariha…

Islamska zajednica i ABHCA pružile su nesebičnu pomoć u organizaciji, a među gostima su bili i njihovi predstavnici, te Jasmin Bekrić, glavni bosanski imam za Australiju sa suprugom, hfz. imam Ensar Ćutahija, katolički svećenici Ivo Tadić i Josip Kesina, te predstavnici iz samog vrha tužilaštva- Christopher Maxwell, Margaret Canneen, Alex Morris, Tarik Abdulhak, te brojni drugi uvaženi gosti.

Đemila Talić-Gabriel i njen suprug uspješni biznismen Chris Gabriel zahvalni su na mogućnosti da organizuju iftar, okupe sve važne goste na jednom mjestu i upoznaju ih sa ljepotama BiH, s nadom da će ova druženja tokom mjeseca ramazana prerasti u tradiciju.

Također, velika zahvalnost za doprinos organizaciji ide i timu ljudi koji su volonterski angažirani, a cijeli događaj ispratili su predstavnici SBS, te ABC radija i televizije.

NV

Na vrh