IGC pisao premijeru i ministru vanjskih poslova Kanade i tražili kaznu za Dodika

23. Jan 2017. | 22:50 | NV
Institut_za_istrazivanje_genocida_kanada

Institut za istraživanje genocida Kanada je poslao pismo premijeru Kanade i ministru vanjskih poslova Kanade, u kome se u ime istraživača genocida traži da se Kanada kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini pridruži SAD u uvođenju sankcija za predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Milorada Dodika, zbog njegovog kontinuiranog negiranja i ponižavanja države Bosne i Hercegovine.

U pismu između ostalog piše:

“Zahvaljujući se Kanadi za sve što je učinila za istinu i pravdu o najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi, agresiji i gencidu u Bosni i Hercegovini, Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada, koji broji više od 100 istaknutih svjetskih istraživača genocida i aktivista za ljudska prava i slobode, traži od vas da učinite sve što je u vašoj moći da se i Kanada kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira priključi sankcijama protiv Milorada Dodika, predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta i lidera antibosanskohercegovačke kampanje, koja ima za cilj prikazati državu Bosnu i Hercegovinu kao prošlost, a manji entitet kao sadašnjost i budućnost, kao navodnu suverenu državu.

Nikada ne smijemo zaboraviti da smo izjave poput ovih od strane Dodikovih lobističkih centara slušali u raznim varijantama početkom devedesetih i da su one predstavljale uvod u agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Poslije sudskih utvrđenih činjenica o zločinima agresije i genocida ponovo prizivati iste zločine zaista je suludo. Milorad Dodik radi protiv države Bosne i Hercegovine, protiv njenog suverenteta, teritorijalnog integriteta, političkog subjektiviteta, rade protiv mira i  sigurnosti, ugrožava ljudska prava i slobode.

Kanada je jedna od rijetkih država u svijetu koja je sa dvije rezolucije politički priznala sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici. U proceduri Kanadskog parlamenta je i zakon o utvrđivanju 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Winnipegu se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U kanadskom gradu Windsoru je otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u bosanskohercegovačkoj dijaspori. U nekim kanadskim školama se izučava genocid u Srebrenici. Gradonačelnici Hamiltona i Windsora su proglasili 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Ovi pokazatelji jasno govore da je Kanada svjetski lider u traganju za istinom o genocidu u Bosni i Hercegovini i pravdom za žrtve tog zločina.

Multikulturno društvo u Bosni i Hercegovini je slično kanadskom kulturnom mozaiku. Ta bosanskohercegovačka vrijednost koja ujedinjuje naše dvije zemlje je napadnuta. U to ime molimo vas da učinite napor da se i Kanadi pridruži u sankcijama protiv Milorada Dodika i tako date do znanja njemu i svima drugim da ugrožavanje države Bosne i Hercegovine, odnosno mira i sigurnosti, ljudskih prava i sloboda, Kanada neće tolerisati.

Mnogi Kanađani, prijatelji istine i pravde, aktivisti za ljudska prava i slobode smatraju da Bosna i Hercegovina može postojati samo kao cjelina, nedjeljiva, jedinstvena državna zajednica naroda i građana.”

 

 

NV

Na vrh