IGK i KBSA: Ambasadorica BiH u Kanadi Koviljka Špirić ne štiti interese BiH i svih njenih naroda

3. Aug 2017. | 09:23 | NV
56690

“Kanadski Bošnjaci i njihove organizacije i zajednice posebnu pažnju poklanjaju političkoj, kulturnoj, akademskoj i nadasve ekonomskoj reintegraciji, jačanju i razvoju države BiH, odnosno jačanu i promovisanju bosanskohercegovačkih vrijednosti u kanadskom kulturnom mozaiku. U tom pravcu ostvarena je zavidna saradnja sa kanadskim političkim, kulturnim i akademskim institucijama i pojedincima”, kaže se na početku saopštenja Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA). U nastavku iz IGK-a i KBSA-a pišu:

“Otvaranje Ambasade BiH u Kanadi dočekali smo sa velikim očekivanjima. Sa još većim očekivanjima dočekana je ambasadorica Koviljka Špirić. Vjerovali smo da će nova ambasadorica za razliku od svojih predhodnika povezati Kanadu i BiH, zaštiti bosanskohercegovačke interese i promovisati bosanskohercegovačke vrijednosti. Međutim, sve je ostalo na očekivanjima i našoj zgranutošću prema onome što bi se moglo opisati kao – opstrukcija prema državi BiH i opstrukcija prema bošnjačkim organizacijama i zajednicama u Kanadi.

Ambasadorica nije predstavljala BiH, već političku opciju entiteta Republika Srpska. Ambasadorica nije dočekala visoku delegaciju Parlamentarne Skupštine BiH u Otavi, nije dostavila pismo zahvale Parlamentarne skupštine BiH kanadskom parlamentu poslije usvajanja dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici, skoro je anulirala rad “Kanadsko-bosanskohercegovačke parlamentarne grupe prijateljstva” koja je formirana da osigura podršku kanadskog parlamenta neophodnim političkim i ekonomskim reformama u BiH i unaprijedi saradnja Kanade i BiH, te saradnju parlamenta dviju zemalja i predstavi vrijednosti bosanskohercegovačke države i društva u kanadskom društvu i državi. Zatim, najavljeni sporazum o socijalnom osiguranju između Kanade i BiH nije usvojen, nikoga od najušpješnijih kanadskih Bošnjaka nije pozvala u ambasadu za vrijeme boravka ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka u Kanadi, nikada nije izvršila obećanje sa početka svoje diplomatske karijere u Kanadi o posjeti Bošnjacima u kanadskom gradu Hamiltonu, i ono što nas posebno zabrinjava potpuno je degradirala i ponižavala bošnjačke organizacije, zajednice i pojedince u Kanadi koji su ostvarili zavidnu saradnju sa najvišim kanadskim organima.

Nista nije uradila od vitalnog interesa za državu BiH. Jer ambasada je bila njen vlastiti privatni posjed. Nikada nije čestitala bilo kakav državni praznik.

Poslije priznavanja bosanskog jezika u Kanadi, upotrebe narodnog imena Bošnjak u kanadskim političkim i statističkim dokumentima, formiranja Kanadsko-bosanskohercegovačke parlamentarne grupa prijateljstva, Kanada je jedna od rijetkih država u svijetu koja je sa dvije rezolucije politički priznala sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici. U proceduri Kanadskog parlamenta je i zakon o utvrđivanju 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U kanadskom gradu Windsoru je otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u bosanskohercegovačkoj dijaspori. U nekim kanadskim školama i fakultetima se izučava genocid u Srebrenici. Gradonačelnici Hamiltona i Windsora su proglasili 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Kanada obilježava 31. maj, Svjetski dan bijelih traka, kanadski grad Hamilton obilježava Dan državnosti BiH i Dan nezavisnosti BiH…

Ovi pokazatelji jasno govore da je Kanada svjetski lider u traganju za istinom o genocidu u Srebrenici i pravdi za žrtve tog zločina. U godini kada Kanada obilježava 150 godina od svoje nezavisnosti, u godini kada naša domovina, BiH, obilježava 25 godina od svoje nezavisnosti, u godini kada obilježavamo 25 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti BiH svima članovima Kanadskog parlamenta je uručen Cvijet Srebrenice, simbol genocida u Srebrenici i BiH.

Kanadska bošnjačka zajednica, čiji članovi su u većini preživjele žrtve genocida u BiH, nosi gorke uspomene i duboke ožiljke na jedan sistem koji je proizveo osobu za ambasadora poput Koviljke Špirić. To je moralno i ljudski deklasirana osoba, ponosni čuvar rezultata agresije i genocida u BiH, koja je u vrijeme svetog muslimanskog praznika ramazana govorila “ja sam Bog za one koji poste..” , koja je zabranila upotrebu riječi genocid u Srebrenici na jedinom komadu bosanskohercegovačke zemlje u Kanadi – u ambasadi BiH, zatim koja je organizovala posjetu Željke Cvijanović u Torontu u ime  jačanja institucionalnih i ekonomskih veza entiteta Republike Srpske s Kanadom. To je direktno ugrožavanja integriteta, suvereniteta i nezavisnosti BiH. Niko osim ambasadorice iz ambasade BiH u Otavi nije bio na tom sastanku. Radilo se o ilegalnoj aktivnosti Dodikovog advokata.

Promovisati entitet Republika Srpska kao subjekt koji može razgovarati sa kanadskim zvaničnicima protivno je svim međunarodnim pravilima i opasno je antibosansko i antievropsko djelovanje koje ugrožava mir i stabilnost. Bolju zajedničku bosanskohercegovačku budućnost nije moguće graditi veličanjem vojske i policije entiteta Republike Srpske, jer su odgovorni za presuđeni genocid, a to su pokušavali Željka Cvijanović i Koviljka Špirić. Radi se o pokušajima paradiplomatskog djelovanja protiv vlastite države koju navodno predstavlja. I na kraju, najveći pokazatelj neprofesionalizma i nekompletnosti ambasadorice jeste činjenica da se nije odazvala ni na jedan od državnih praznika BiH.

Mi shvatamo da diplomatska i konzularna predstavništva dijele sudbinu države BiH. Znamo da situacija u našoj matici nije sjajna i znamo da se stoga diplomati ne mogu odazivati na sve manifestacije. Ali isto tako znamo da postoje prioriteti bez izuzetaka, da se ravnopravno sva tri većinska naroda i njihove organizacije moraju obilaziti.

Pozivamo najodgovornije bosanskohercegovačke, posebno bošnjačke političke predstavnike, da odmah ulože svoj autoritet u smislu poboljšavanja odnosa između ambasade BiH u Kanadi i kanadskih bošnjačkih organizacija i zajednica. Vrijeme je da novi dolazeći ambasador mijenja odnos prema bošnjačkim oblicima organizovanja u Kanadi. Mi smo uvijek spremni i otvoreni na saradnju koja ide u smjeru dobrobiti države BiH i Bošnjaka”, zaključili su iz IGK-a i KBSA-a.

 

NV / IGK-KBSA

Na vrh