“Ilhamijin put u smrt” na nosaču zvuka

5. Jun 2017. | 10:59 | NV
Mustafa Sirbic Fondacija Izvor nade 6

U Atrium sali hotela Europe sa početkom u 18 sati danas će biti održana promocija multimedijalnog CD-a “Ilhamijin put u smrt”, autora Mustafe Širbića.

Riječ je o zvučnom zapisu djela “Ilhamijin put u smrt” autora Rešada Kadića, a u izvedbi poznatog domaćeg pjesnika Mustafe Širbića. Ovom produkcijom Širbić uspijeva ovo važno djelo iz bosansko-hercegovačke književnosti prenijeti u zvučnu dimenziju što je u posljednje vrijeme učestala praksa svjetskih izdavača, a u cilju približavanja važnih tekstova čitaocima ili slušaocima koji zbog dinamične svakodnevnice ne uspijevaju izdvojiti vremena za kulturnu, a u ovom slučaju i duhovnu, nadogradnju.

Promotori će biti dr. Samir Beglerović, Amra Pandžo, dr. Mirza Sarajkić i sam autor koji je i posudio svoj glas za ozvučenje ovog djela Mustafa Širbić.

Ovo je promocija o pravedniku Ilhamiji, kao i autoru Rešadu Kadiću koji je praktično iz unutarnjeg egzila pisao i stvarao. Osuđen od komunističkih vlasti kaznom zatvora ovaj pisac djeluje iznutra kao svjedok, žrtva, stvaralac i vjernik koji se osjećao obaveznim da posvjedoči to što je vidio i doživio.

Ilhamijin put u smrt je tekst i drama sa vjerskom tezom i istorijskom temom. Svjedočenje jednog vremena u kome je zlo postalo dominantno. I kao u životu tako i u priči javlja se “Dobri” iz naroda da nepravednom silnom vladaru kaže istinu u lice. I danas je taj “Dobri” tu samo možda govori drugim jezikom koji većina ne razumije.

 

NV

Na vrh