Imami i rabini najvećih džamija i sinagoga u Londonu zajedno u Srebrenici

4. Aug 2017. | 23:05 | NV
IMG_4071-850x638

Imami i rabini najvećih džamija i sinagoga u Londonu zajedno će posjetiti Srebrenicu, saopćeno je iz  humanitarne organizacije “Sjećanje na Srebrenicu” (Remembering Srebrenica), prenosi INS.

U okviru međureligijskog putovanja u BiH, oni će posjetiti mjesto najvećeg masovnog zločina i posljednjeg genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Slična posjeta organizirana je i prošle godine, te je dala zapažene rezultate.

Posjeta će biti organizirana u sklopu saradnje „Remembering Srebrenica“ i  organizacije „Joseph Interfaith Foundation“.

Imami i rabini putuju u Srebrenicu kako bi čuli ispovijesti preživjelih žrtava genocida i rođaka više od 8.000 ubijenih. Učenjem o prošlosti cilj je, kako je istaknuto, ojačati veze zajednica u Velikoj Britaniji.

Pod geslom “lekcija iz Srebrenice”, ova  posjeta je dio kulture sjećanja i procesa učenja o Srebrenici koje se odvija i kroz obrazovni sistem Velike Britanije.  Program učenja o Srebrenici je u proteklih četiri godine obuhvatio više od 50.000 britanske djece. Djeca u Velikoj Britaniji, naime, učeći o holokaustu, istovremeno uče i o genocidu u Srebrenici, na čemu rade iz organizacije „Joseph Interfaith Foundation“.

Mehri Niknam MBE, izvršna direktorica organizacije „Joseph Interfaith Foundation“, koja će predvoditi vjerske lidere u Srebrenici, kazala je da je jedan od glavnih ciljeva posjete  omogućiti imama i rabinima da uče o patnjama muslimanskih žrtava genocida u Bosni, te se istovremeno sjećaju lekcija o holokaustu nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

„Vjerujemo da će to doprinijeti boljem razumijevanju patnji ljudi bez obzira na religiju, te da će ojačati predanost zajedničkom radu, suprostavljajući se predrasudama i nesporazumima, ma gdje oni bili“, kazala je.

Dr. Waqar Azmi OBE, predsjedavajući organizacije “Sjećanje na Srebrenicu” podsjetio je da su vjerski lideri u Velikoj Britaniji dali značajan doprinos sjećanju na Srebrenicu jer je u gotovo 100 džamija i 26 sinagoga obilježana 22. gdišnjica genocida u Srebrenici.

„To šalje snažnu poruku da zajedice mogu ujediniti u kolektivnom sjećanju na sve žrtve i zaista se sjećati onog što je zajedničkog cijelom čovječanstvu, pokazujući koliko smo slični“, rekao je, uz ostalo, dr. Waqar Azmi OBE, prenosi INS.

 

NV / INS

Na vrh