Intenziviranje saradnje privrednika Bosne i Hercegovine i Mađarske

24. May 2017. | 18:55 | NV
image-0-02-04-b29b9a41430ba558ba4ddb205f77233837e6a7d99239df358d1d902cd26e4a66-V (1)

U cilju jačanja ekonomske a posebno trgovinske saradnje Bosne i Hercegovine i Mađarske, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović danas je razgovarao sa delegacijom Mađarsko-bh. poslovnog savjeta, koju čine privrednici i predstavnici vodećih mađarskih kompanija: MOL, Telekom Mađarske, OTP banka, te klirinških kuća za poravnanje u trgovini električnom energijom. Riječ je o kompanijama, koje su godinama prisutne na tržištu BiH, ali i kompanijama zainteresovanim za nova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Poseban interes iskazan je za sektor Telekoma i IT-a, a naročito za energetski sektor gdje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u proteklom periodu, napravilo značajne iskorake.

“Već krajem narednog mjeseca imaćemo spremnu finalnu verziju Okvirne strategije za energetski sektor BiH, koja će obuhvatiti i entitetske strateške dokumenta, a čime otvaramo vrata za pristup značajnim sredstvima EU, namijenjenim energetskom sektoru. Također, finalizuje se i Zakon o regulatoru električne energije i gasa, prenosu i tržištu električne energije, koji će dati pravni osnov za formiranje organizovanog tržišta električne energije u BiH“, istakao je ministar Šarović, dodajući, da će iskustva Mađarske u oblasti tržišta električnom energijom biti od značajne koristi, posebno  jer je mađarska berza HUPEX jedna od vodećih regionalnih berzi.

Zajednički je konstatovano da Bosna i Hercegovina i Mađarska, imaju dobru privrednu saradnju, ali da su potencijali obje zemlje mnogo veći, posebno u poljoprivredi. S tim u vezi, izražena je jasna opredijeljenost da se u narednom periodu u okviru Poslovnog savjeta i Spoljnotrgovinske komore BiH, definišu konkretne mogućnosti,  prepoznaju nove šanse i otvore putevi intenzivnije saradnje privrednika dvije zemlje.

 

NV

Na vrh