Inzko čestitao novom predsjedniku Austrije; Borenović smatra da je Dodik nanio štetu RS-u

5. Dec 2016. | 09:31 | NV
inzko_vanderbellen

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko čestitao je pobjedniku austrijskih predsjedničkih izbora Alexanderu Van der Bellenu, koga je javno podržavao tijekom predizborne kampanje, čak i s plaćenim oglasima, jer je smatrao da je to najbolji izbor za Austriju.

“Alexander Van der Bellen je bio vjerodostojniji kandidat. On će biti predsjednik koji povezuje. Na kraju, Van der Bellen je kao kandidat eksplicitno zagovarao i zastupao evropske vrijednosti i interese”, izjavio je Inzko.

Za Austriju, koja ima iznimne ekonomske odnose sa Evropskom unijom, to je, ističe Inzko, izuzetno važno jer se na taj način osigurava najmanje pola miliona radnih mjesta. Visoki predstavnik kaže da je Austrija glasala za evropski put, put tolerantne i otvorene Austrije koja je do sada primila preko milion izbjeglica i migranata.

“‘Zajedno’ je filozofija pobjednika. Drago mi je da Bosanci i Hercegovci, a među njima posebno Srbi, nisu slijedili poziv Milorada Dodika da glasaju za kandidata Hofera, znajući, naravno, kakve stavove po pitanju stranaca zastupa gospodin Hofer”, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko povodom rezultata predsjedničkih izbora u Austriji.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nanio ogromnu štetu tom bh. entitetu svrstavajući se samo dan uoči izbora u Austriji na jednu stranu i podržavajući kandidata desnice Norberta Hofera.

 

NV / Fena

Na vrh