Inzko: Istina i pravda su jedini put ka pomirenju za sve

29. Nov 2017. | 19:29 | NV
inzko(22)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko pozvao je sve strane u BiH da prihvate presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koje je danas donijelo konačnu presudu u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

“Zločini koje su počinili danas osuđeni pojedinci nanijeli su bol i patnje mnogima u Bosni i Hercegovini, a za mnoge od njih stavljena je tačka na jedno tragično poglavlje. S obzirom da je u ovom predmetu donesena konačna presuda, moramo imati na umu da su to bila djela pojedinaca, a ne naroda i da svakome od nas treba suditi samo prema djelima, a ne prema nacionalnosti”, rekao je visoki predstavnik Inzko.

Inzko je iskoristio priliku da još jednom pozove sve u BiH da prihvate ovu konačnu presudu i krenu dalje putem pomirenja.

“Istina i pravda su jedini put naprijed, a istovremeno i jedini put ka stvarnom pomirenju i boljoj budućnosti. Način na koji se Njemačka izborila sa svojom prošlošću – iskreno i energično – upravo je ono zbog čega je ta zemlja tako dramatično napredovala i stekla poštovanje cijeloga svijeta. Da bi se postiglo isto, ova presuda, kao i druge koje je donio MKSJ, mora se u potpunosti poštovati i ne smije se politizirati”, rekao je visoki predstavnik za BiH.

Dodao je presudu, takođe, treba shvatiti i kao prekretnicu ka boljoj budućnosti.

“Pravda i istina su možda spore, ali sada kada su dostignute, odajmo počast žrtvama i pustimo ih da počivaju u miru”, zaključio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

 

NV / NAP

Na vrh