Inzkovo poređenje RS-a sa NDH bi trebalo dovesti do otrežnjenja vlasti u manjem bh. entitetu

12. Jan 2017. | 23:03 | NV
miro2-874x492

Miro Lazović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, smatra da je izjava visokog predstavnika Valentina Inzka, u kojoj se Dan Republike Srpske poredi sa nastankom Neovisne države Hrvatske, neprimjerena, ali istinita, prenosi Patria. 

“Činjenica je da je Haški tribunal presudama Radomiru Krstiću i Radovanu Karadžiću utvrdio da je počinjen genocid u Srebrenici i da su za to odgovorne Vojska i policija RS-a. U tom kontekstu, Inzkova izjava može se razumjeti kao kritika vlastima RS zbog slavlja Dana RS, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim i koji vrijeđa osjećanja dva naroda, jer slave datum koji je nagovijestio strašne i velike zločine koji su se desili na prostoru RS-a, a koji su, na kraju, rezultirali genocidom u Srebrenici. U tom kontekstu razumijem Inzkovu izjavu.
 
Komparacija sa nastankom NDH-a, marionetske države u kojoj je počinjen genocid nad srpskim narodom, izjava je koja treba dovesti do otrežnjenja sadašnje vlasti RS-a na način da shvate da RS ne može slaviti 9. januar, koji je označen kao datum koji je pokrenuo zločine i genocid”, rekao je Lazović, saopćeno je iz SDP BiH. 

NV / nap.ba

Na vrh